Protest în loc de parastas, ca urmare a morții unui tânăr în spital FOTO + VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de tineri au protestat alături de familia îndurerată
Zeci de tineri au protestat alături de familia îndurerată

Sute de orădeni, familie, rude, colegi, prieteni și cunoscuți ai tânărului Takacs Norbert (17 ani), mort în urmă cu șase săptămâni la Spitalul Județean Oradea, s-au adunat astăzi în fața Prefecturii Bihor pentru a protesta împotriva medicilor incompetenți și împotriva neregulilor din domeniul sanitar orădean.

Dă CLICK aici pentru o fotogalerie cu Norbert și de la protestul de azi

Familia tânărului mort pe patul de spital nu este mulțumită de modul în care a fost tratat băiatul în spital și de răspunsurile primite de la medici, în urma anchetei interne făcută de Direcția de Sănătate Publică Bihor, după moartea lui Norbert. Colegii de clasă ai lui Norbert au afișat pancarte cu "Vrem drepate" "Nu vrem să murim în spital" sau "Nu mă pot odihni până nu mi se face dreptate".



Dă CLICK pe poză pentru o fotogalerie

Protest în fața Prefecturii Bihor

Vor dreptate

"Am venit să cerem să se facă dreptate. Nu suntem convinși că pedeapsa aplicată medicilor după ce a murit Norbert este suficientă. De multe ori medicii sunt neglijenți. De fapt, pe noi nu ne interesează neapărat pedeaspa ci să-și schimbe atitudinea", a spus Orsolya Somogyi (17 ani), fostă colegă de clasă cu Norbert. "Vrem dreptate. Vrem să atragem atenția opiniei publice asupra neregulilor din domeniul sanitar, lipsa de transparență și neregulile din spitale. Dorim să fie trași la răspundere cei care se fac vinovați de moartea lui Norbert", a declarat Andreea Păscuță, fosta dirigintă a lui tânărului.

Accidentat de o mașină


Takacs Norbert a fost victima unui accident în seara zilei de 6 februarie. Se întorcea de la o întâlnire cu prietenii și vorbea la telefon cu iubita lui când a fost lovit de o mașină. "A apucat să-mi spună ceau, pe urmă am auzit o bufnitură", își amintește Ioana Sîrb (18 ani). Ancheta poliției a arătat că el ar fi fost de vină pentru accident, deoarece a trecut strada pe culoarea roșie. "A avut fractură la tibie și fractură la mână dreaptă, fractură de piramidă nazală, lovituri la spate și abdomen", spune tatăl lui Norbert, Takacs Jeno. Bărbatul povestește că după accident băiatul a fost dus la spital, unde i s-a făcut o tomografie, o ecografie și i-au fost puse atele la picior.



Takacs Norbert (stânga) a murit la trei zile de la internarea în spital

Norbert împreună cu un coleg

Lăsat pe mâna rezidenților

Părinții susțin că din cauză că era weekend, medicii l-au neglijat pe băiat și l-au lăsat pe mâna rezidenților. "Niciun medic nu a venit să vorbească cu noi în seara accidentului, să ne spună cât e de grav. Au trimis doar rezidenți", își amintește Takacs Sara, mama lui Norbert.  Oamenii cred că dacă era îngrijit mai bine, acum băiatul era viu. "Dacă era respectat protocolul Norbert era acum printre noi", a adăugat fosta dirigintă, Andreea Păscuță. Tatăl tânărului le reproșează medicilor că l-au internat pe secția Chirurgie Maxilo-Facială. "Inițial i-au făcut o operație estetică la nas, după care l-au internat la Ortopedie și abia marți l-au operat la picior. A fost tratat cu superficialitate", crede Takacs Jeno. El își amintește că după operația la picior, copilul a început să se simtă rău. "În jur de ora unu noaptea a fost dus la UPU pentru resuscitare și la patru jumătate a fost declarat mort", spune părintele. "În ziua operației, mai spre seară, i-am spus asistentei că băiatul se simte rău, dar mi-a zis că e normal să se simtă așa după operație. Singurul lucru care l-a făcut a fost să-I dea calmante", povestește mama copiulului.



Părinții lui Norbert cer dreptate

Vezi aici clipul postat pe youtube, în amintirea băiatului care pe 21 februarie 2010 ar fi împlinit 18 ani

Petiție la prefect

Părinții lui Norbert la protest

Părinții și rudele lui Norbert au cerut astăzi să intre în audiență la prefectul Gavrilă Ghilea, nemulțumiți de rezultatele anchetei făcute de Direcția de Sănătate Publică Bihor. Ei au solicitat o nouă anchetă, Colegiului Medicilor din Cluj, însă sunt nemulțumiți că nici după șase săptămâni nu au primit un răspuns. "Dosarul a ajuns la noi, au fost formate comisii și aștept să primesc o părere", a declarat pentru Adevărul de Seară, ediția de Oradea, președintele Colegiului Medicilor Cluj Mircea Bârsan. Șeful DSP Bihor, Marius Pîrcioagă, a explicat că există două anchete în derulare. "Există ancheta medicală, făcută de Colegiului Medicilor și cea judiciară", a precizat Pîrcioagă.



Colegii lui Norbert au protestat astăzi împotriva medicilor care l-au tratat

Măsuri împotriva medicilor

În prima fază, medicii care s-au ocupat de caz au fost pedepsiți pecuniar. Timp de o lună, medicii titulari din gărzile de ortopedie şi chirurgie nu au mai avut voie să facă de gardă și n-au mai putut încasa astfel sporurile cuvenite celor care fac de gardă. "Este prima dată în 20 de ani când se face o anchetă într-un astfel de caz și se dau măsuri pecuniare", a subliniat șeful DPS Bihor. Prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, i-a asigurat pe părinți că petiția lor va ajunge la  Ministerul Sănătății și va cere soluționarea de urgență a cazului.

 

Protest împotriva neregulilor din sistemul sanitar
Două sute de orădeni au protestat din cauza morții lui Takacs Norbert în spital

Colegii și rudele prezente astăzi la protest își amintesc de Norbert ca fiind un tânăr plin de viață, mereu optimist. Înainte de accident a început școala de șoferi și plănuia să-și deschidă o afacere la terminarea liceului. Norbert studia administrație publică în cadrul Colegiului Economic Partenie Cosma. Era în clasa a XI-a și urma să împlinească 18 ani. În seara accidentului a fost să se întâlnească cu prietenii pentru a-și organiza majoratul. Fosta lui dirigintă a povestit că participa tot timpul la târgurile cu firme virtuale organizate la școală. "Se documenta deja pentru afacerea pe care plănuia să o deschidă", a povestit fosta dirigintă. "Norbert era caracterizat de optimism și voie bună și participa la toate activitățile școlare și extrașcolare", a adăugat profesoara.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite