Birocraţia, dop care blochează reţeaua de apă în Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania de Apă încearcă să implementeze proiectul APAREGIO
Compania de Apă încearcă să implementeze proiectul APAREGIO

Proiectul de extindere şi reabilitare a reţelei de apă potabilă şi apă uzată din Bihor se loveşte de obstacole chiar înainte de a se începe procedurile de licitaţie. Cei care îngreunează realizarea  proiectului celor de la Compania de Apă Oradea (CAO) sunt cei de la Autoritatea Naţională Pentru Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

După ce s-a semnat contractul cu firma Blom pentru managementul proiectului, Compania de Apă Oradea (CAO) a început să scoată la licitaţie cele 14 pachete de lucrări din cadrul proiectului de extindere a reţelei de canalizare din Bihor. „De fiecare dată când am depus documentaţia la ANRMAP, dosarele au fost trimise înapoi pentru refacere. Până acum le-am refăcut pe toate, conform cerinţelor instituţiei", a explicat într-o conferinţă de presă directorul CAO, Ovidiu Gavra. Problema este că toată documentaţia trimisă către Autoritatea Naţională Pentru Monitorizarea Achiziţiilor au fost vizate de către cele mai înalte foruri, din cadrul proiectului. „Se pare că ANRMAP are alte cerinţe decât supraveghetorii noştri de la Bruxelles, care au vizat documentaţia pentru procedura de licitaţie", a adăugat Gavra.

Biharia, esenţială

Se pare că întârzierea cauzată de refacerea documentaţiei va avea urmări destul de grave. „În acest ritm vom reuşi să demarăm lucrările abia la finalul lui 2012", a mai precizat directorul CAO. În plus, cei de la CAO încearcă încă să-i convingă pe locuitorii din Biharia să nu se retragă din proiect, deoarece consecinţele ar putea costa milioane de euro. „Dacă ei se retrag am putea plăti despăgubiri Uniunii Europene pentru nerespectarea contractului sau chiar s-ar putea ajunge la închiderea proiectului", a atras atenţia Ovidiu Gavra.

Proiectul APAREGIO cuprinde reabilitarea şi introducerea de reţele de apă în aglomerările Oradea, Tinca, Biharia şi Beiuş şi afectează 230.900 de bihoreni. Aceste modernizări se fac din fonduri europene, în valoarea totală de 83,2 milioane de euro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite