Oradea: Proiectul pârtiei de la Vârtop a fost deblocat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Proiectul pârtiei de la Vârtop a fost deblocat
Oradea: Proiectul pârtiei de la Vârtop a fost deblocat

Proiectul are finanțare europeană, dar a fost blocat mai bine de șase luni din cauza orgoliilor  politice. Pârtia de schi de la Vârtop va deveni realitate, după ce Consiliul Județean Bihor a aprobat cofinanțarea proiectului.

Proiectul prevede realizarea unei pârtii principale de schi dotată cu iluminat nocturn, telescaun de patru persoane și o clădire anexă și achiziționarea unui utilaj de întreținere pentru pârtii. În apropiere va fi amenajată o parcare iluminată. Valoarea totală a proiectului este de zece milioane de euro, partea Consiliului Județean Bihor fiind de trei milioane, iar diferența urmând să fie asigurată din fonduri europene, prin Ministerul Turismului. Termenul de execuție este de 18 luni.

Proiect sabotat

Proiectul pârtiei de la Vârtop este pe agenda Consiliului Județean Bihor din 2006. În 2007 și 2008 au fost parcurse toate etapele birocratice de selecție pentru finanțare. După alegerile locale de anul trecut, au început însă problemele. Cele mai multe din orgolii politice.
Primăria Nucet, pe raza căreia se află Vârtopul are edil PD-L. O parte dintre primăriile din jur, care au teren la baza pârtiei sau pe diferite porțiuni ale acesteia, sunt PSD sau PNL. Fiecare primărie voia să fie parte din proiect și să beneficieze într-un fel sau altul de calitatea de proprietar de teren și de fonduri. Consiliul Județean Bihor, la rândul său le-a ținut partea acestora din urmă și s-a mai confruntat cu problema lipsei banilor, el trebuind să susțină proiectul cu trei milioane de euro și să asigure drumurile de acces. „Nici acum nu avem cele trei milioane de euro pentru cofinanțare, dar avem promisiuni ferme din partea ministrului dezvoltării Vasile Blaga că vom fi susținuți”, a spus președintele Consiliului Județean Radu Țîrle, în plenul legislativului. Legislativul județean va preda Ministerului Sănătății Centrul Medico-Social de la Nucet care va fi transformat în Centru Regional de Neurologie. Suma economisită de consiliu în acest mod, în cuantum de un million de euro, va fi dirijată spre pârtia de schi.

Afaceri cu terenuri

O parte dintre consilierii din actuala putere locală au respins proiectul și din suspiciunea că ar putea favoriza afacerile sau  proprietățile vreunui adversar politic, în zona respectivă având o casă de vacanță deputatul Ștefan Seremi. Amânarea proiectului pârtiei de la Vârtop a dus la sabotarea altor proiecte ale Consliului Județean de către cele două partide din opoziția locală, acestea având votul de aur. În așteptarea realizării pârtiei de schi, afacerile cu terenuri au înflorit în zonă. Unii proprietari de parcele au scos la vânzare parcele de teren cu prețuri de muncipiu. În anunțurile de mica publicitate din presă și online apar prețuri între  60 și 90 de euro pe metro pătrat, pentru terenuri situate în apropierea pârtiei. Proprietarii anunță că au și autorizații de construcție.
Pârtia Vârtop-Arieșeni este una dintre cele mai îndrăgite de către iubitorii sportuilor de iarnă. Pensiului din zonă s-au înmulțit ca ciupercile după ploaie după 1990, în Vârtop fiind acum 28, iar în Arieșeni 29. Localitățile limitrofe beneficiază și ele de apropierea de pârtie, construind pensiuni și dezvoltând diverse servicii turistice. Prețurile de cazare în zona sunt între 60 și 200 de lei pe noapte, în funcție de dotarea pensiunii și de mic dejun.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite