Restaurarea monumentelor istorice din Oradea, în prim plan la Galeria de Arte Vizuale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhitectul orădean care a reabilitat mai multe monumente istorice din Oradea și din județ iși expune marți lucrările de restaurare și reabilitare. Cristian Pușcas a restaurat, printre altele, Hotelul Astoria, Sinagoga Mare Ortodoxă și Palatele Moskovits II și Stern.

Vernisajul va avea loc de la orele 16.00, la Galeria de Arte Vizuale din Oradea. Cristian Pușcaș este unul dintre cei cinci arhitecți orădeni specializați în secession, în măsură să se ocupe de restaurarea clădirilor monumente istorice ale orașului Oradea. Felul în care arată astăzi Hotelul Astoria și complexul Transilvania i se datorează. "Pe măsură ce se lucra la reconstituirea fațadei fostei cafenele Emke descopeream culori pe care am încercat să le redăm ulterior, pentru a respecta întocmai originalul", spune Cristian Pușcaș. Printre altele s-a ocupat de fostul birou de arhitectură a lui Rimanoczy Kalman Jr., unde a refăcut 100% fațada și parțial interiorul. În timp ce era în anul șase de facultate a întocmit releveul clădirii Darvas La Roche, unde este sediul FC Bihor. Cartierul Luceafărul poartă de asemenea o parte din viziunea lui asupra spațiului de locuit modern, multe din apartamentele de acolo fiind regândite de acesta. A proiectat zece blocuri în Sânmartin și zeci de case în Oradea

Valoare neapreciată

Arhitectul se declară îndrăgostit de Oradea. "Cred că cei mai mulți dintre locuitorii orașului nu își dau seama unde trăiesc", spune cu dezamăgire Cristian Pușcas . 

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite