Oradea: Programul ”Rabla” a fost extins și pentru firme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii economici au posibilitatea să-şi schimbe maşinile mai vechi de zece ani cu autoturisme noi, în cadrul celei de-a treia etape a programului Rabla, care va începe la 1 septembrie.

La insistențele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii programul de reînnoire a parcului auto a fost extins, permițând și firmelor să își schimbe rablele. ”Din punctul meu de vedere, firmele nu trebuiau excluse din acest program. Consider că îngrădirea pariticipării la acest program a fost o greșeală, pe care mă bucur să o văd îndreptată acum”, spune Ioan Mintaș, vicepreședintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

60.000 de mașini pentru firme

Persoanele juridice vor beneficia de acest program, destinat inițial numai persoanelor fizice, pe trei ani fiscali, până în 2011. În cei trei ani, agenții economici vor avea la dispoziție 60.000 de mașini. Pentru acest an se intenționează alocarea a 10.000 de mașini, prima de casare urmând să fie tot de 3.800 lei. Includerea în program a persoanelor juridice a fost mai dificilă datorită unor prevederi ale legislației europene. ”În cazul persoanelor juridice trebuie aplicată aşa numita schemă de ajutor de minimis, adică de ajutor de stat, dar lucrul acesta se face în nişte etape. Însă el va fi fezabil şi va fi aplicat în a treia etapă, din 1 septembrie. De la această dată vor beneficia de program şi persoanele juridice, în aceleaşi condiţii”, susține Dorin Borotă, inspector în cadrul Agenției de Protecția Mediului Oradea.

Autoutilitarele incluse în program

O altă noutate a programului ”Rabla” este posibilitatea de a intra în program și a autoutilitarele ușoare, autovehicole intens folosite de agenții economici. ”Am o mică firmă de transport și pentru mine acest program este o oportunitate de care voi profita. Mașinile s-au distrus pe drumurile desfundate de la noi și sunt uzate moral. M-am gândit să le schimb, dar criza economică este resimțită și în acest domeniu așa că o vreme am renunțat la idee. Acum cu acest program mai mult ca sigur că îmi voi lua măcar o mașină nouă”, spune Marcel Berinde, administratorul unei firme de transport din Oradea. Administraţia Fondului pentru Mediu a validat participarea a 134 de producători, importatori şi distribuitori de maşini în etapa a doua a ediţiei 2009 a programului ”Rabla„ fiind primiţi doar cei care au epuizat cel puţin 80% din cuantumul alocat în prima fază.

”Rabla” etapa a doua

Etapa a doua a programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional se desfăşoară între 1 iunie şi 31 august 2009. Pentru această etapă sunt disponibile 27.936 de maşini, suma totală alocată de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) în această a doua etapă fiind de 106.156.800 de lei. Numărul maşinilor disponibile în cea de-a doua fază este cel de 20.000, programat iniţial, completat cu 7.936 care nu au putut fi vândute în prima fază.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite