Profesorii și studenții au decis: La Oradea, rectorul se va alege prin votul universal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alegeri la Universitate
Alegeri la Universitate

Peste 550 de alegători din cei 795 care avea drept de vot s-au prezentat la urne ieri pentru a decide cum se va alege rectorul Universității în viitor. Peste 80% din alegători au decis ca rectorul să fie ales prin vot universal, secret și nu prin concurs de dosare la care se putea prezenta chiar și un cadru didactic din afara Universității.

Primul referendum din istoria Universității s-a desfășurat miercuri la Oradea. Referendumul a fost necesar pentru că noua lege a educației permite două posibilități de a alege rectorul: Prin vot universal, direct și secret, sau prin concurs de dosare.

La vot aveau dreptul cele 718 cadre didactice și cercetători cu contract pe perioadă nedeterminată dar și 77 de studenți, membri în Senat.

Facultățile au fost distribuite la fiecare din cele cinci secții de votare, astfel ca fiecare să aibă aproximativ același număr de alegători. Votul a durat de la 8 dimineața până la ora 18.00 și s-a ținut la sala de jocuri sportive a Universităţii.
"Peste 51% dintre alegători s-au prezentat la urne până la ora 14.00", spune Olimpia Popoviciu, purtătorul de cuvânt al Universității.

La ora 18.00 din cei 795 de alegători ajunseseră la urne 555, adică peste 69,81% dintre cei așteptați. Dintre aceste voturi, 552 au fost validat. Peste 80% dintre alegătoria au optat pentru alegeri generale prin vot universal, direct, secret și egal și doar 11% din ei și-au doprit ca rectorul să fie desemnat prin concurs public.

Așa cum explică președintele studenților, Răducu Șerbănescu, majoritatea din cei 77 de studenți prezenți al vot, au optat tot pentru varianta votului direct, sercret și egal.

Rezultatul Referendumului va fi validat de Biroul Senatului și va fi comunicat Ministerului Educației.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite