Profesorii care au încurcat subiectele la examenul de informatică au fost sancționați

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A doua sesiune a examenului de Bacalaureat a început în această dimineață cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba și literatura maternă. Probele din sesiunea de toamnă se desfășoară sub semnul întrebării după ce la examenele din iulie, 13 elevi de la Liceul „Don Orione" din Oradea nu au primit subiectele specifice profilului absolvit.

Cu toate că azi a început sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Bihor nu a luat nici până la această oră o decizie în ceea ce privește comisia care schimbat, din greșeală, subiecte. „Într-adevăr la examenul de informatică, mai mulți elevi au primit variante greșite, adică cele pentru profilul de matematică-informatică intensiv, cu toate că ei absolviseră o clasă de neintensiv. Problema a fost că lucrările lor au fost evaluate și corectate după baremul de neintesiv, astfel că nu au fost punctați cum trebuie", a explicat inspectorul școlar general adjunct al ISJ Bihor, Ilie Crăciun. Elevii au descoperit neconcordanța abia după câteva zile, când au făcut și o sesizare în scris la Inspectoratul Școlar, în urma căreia a fost formată o comisie de reevaluare.

Notele au rămas la fel

Potrivit metodologiei examenului de Bacalaureat, în cazul în care la re-evaluarea lucrărilor diferenţa este mai mică sau egală cu 0,4 puncte, nota nu se modifică. „Diferențele de notare, descoperite de cei doi profesori reevaluatori, au fost extrem de mici, sub 0,40 de puncte, astfel că elevii nu aveau de ce să își facă griji că puctajul final le-ar fi afectat notat pentru înscrierea la facultate. Pe de altă parte, tinerii ar fi trebui să își dea seama că subiectele nu sunt cele bune încă din sala de examen, mai ales că au stat acolo trei ore", mai spune Ilie Crăciun.

Potrivit inspectorului școlar general adjunct, cei responsabili de această încurcătură, adică preşedintele membrii comisiei, Gabriel Cheregi, Greta Postole, Roland Bocoi, Traian Stanciu  şi Simina Hinţ vor fi sancționați, dar cel mai probabil nu vor mai avea voie trei ani să facă parte din comisiile de evaluare de la examenele de Bacalaureat.

Unul dintre elevii „trași pe sfoară", Șerban Marți, a ținut să precizeze că a rămas uimit că după reevaluare nota nu i s-a mărit, deși spune el se aștepta să primească un punctaj mai mare. În sesiunea din iulie a examenului au participat 6.333 de elevi din Bihor. Gradul de promovabilitate a fost de 85,38%. Un singur candidat a fost eliminat şi 925 de elevi au fost respinşi.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite