Oradea: Profesorii de la Medicină vor preda mai mult
0
Facultatea de Medicină continuă procesul de transformare pentru a corespunde normelor ARACIS și pentru a rezista economic.
Senatul a validat rezultatul alegerilor parțiale de la medicină. „În urma restructurării catedrelor de la 17 la 11, au trebuit organizate alegeri pentru șapte posturi de șefi de catedră. Votul a fost secret și nu a fost influențat nici de mine, nici de domnul decan Bumbu”, a precizat rectorul Cornel Antal. Acesta recunoaște că a avut mai multe reacții negative față de alegerea profesorului Adrian Maghiar pe funcția de șef la catedra de chirurgie. „Nu am influențat alegerile. Iar Senatul nu a făcut decât să respecte voința celor de la medicină și să verifice legalitatea alegerilor și compatibilitatea catedrelor”, a mai spus Antal, subliniind că nicunul dintre cei șapte conferențiari și profesori aleși nu este incompatibil.
Urmează concedieri
În ce privește concedierile de la medicină, Antal a precizat că reducerea personalului trebuie făcută conform legii. O primă etapă este stabilirea statului de funcții. „Statul de funcții va fi înaintat senatului spre aprobare în 14 septembrie. Atunci se va știi dacă și câți sunt în plus. Comparativ cu medicina din Cluj, din punct de vedere al raportului studenți cadre didactice, Oradea are 174 de cadre în plus, dar nu se știe dacă atâția vor pleca”, a mai spus el. El spune că studenții nu vor fi foarte afectați de această măsură, în cel mai rău caz vor crește numărul studenților în grupe.
Mai multe ore pentru profesori
Senatul Universității Oradea a mai adoptat, luni, o hotărâre prin care crește numărul de ore pentru cadrele didactice care nu au au activitate de cercetare, incluzând aici și preparatorii universitari Măsura va viza întreaga universitate, nu doar medicina. „Până acum preparatorii erau exceptați de la această prevedere. Li se va mări și lor norma cu cel puțin trei și cu maxim patru ore dacă nu au cel puțin un articol publicat într-o revistă ISI sau o invenție pe an sau un contract de cercetare de cel puțin 25.000 de lei/persoană din echipa de cercetare pe an”, a precizat rectorul Cornel Antal.
Facultăți căutate
Facultatea de Medicină este dintre cele mai căutate la admitere anul acesta, dintre facultărțile universității orădene. Concurența este de 1,9 candidați pe un loc bugetat, fiind 202 de locuri fără taxă. Cea mai mare concurență este în continuare la Științe Economice, de 6,5 candidați pe un loc bugetat, dar rectorul Antal precizează că nu se știe exact câți candidați optează pentru forma de învățământ la distanță (ID). La Științe Juridice concurența este de 5,4 studenți pe un loc bugetat, această facultate neavând ID. Alte facultăți căutate de candidați sunt Arhitectură și Construcții, Istorie-Geografie, Litere, Inginerie managerial. „Până acum sunt 4.000 de înscriși. Ne așteptăm ca numărul să crească următoarele zile, dar suntem conștienți că anul acesta prindem generația născută în 1990, când s-a dat liber la avort, iar curba demografică scade”, mai spune Antal.