Oradea: Profesori orădeni vorbesc în Belgia despre schimbările politice din Europa Centrală şi de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea din Oradea va participa, în perioada 22-24 octombrie o conferință dedicată celebrării a 20 de ani de la schimbările politice din Europa Centrală și de Est.

Delegația orădeană care va susține lucrări la conferință cuprinde atât cadre didactice ale Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale (Ioan Horga, Luminița Șoproni, Mircea Brie, Dorin Dolghi, Adrian Popoviciu, Alina Stoica, Constantin Țoca, Mariana Buda), cât și doctoranzi și masteranzi (Florentina Chirodea, Lia Derecichei, Diana Gal). Din România, vor mai participa la conferință și cadre didactice de la SNSPA București, UBB Cluj Napoca și Universitatea de Vest din Timișoara.

Impactul mass-media în Europa Centrală și de Est

"Un element demn de remarcat este faptul că Institutului de Studii Euroregionale, ca structură comună de cercetare a Universităților din Oradea și din Debrecen, i s-a încredințat responsabilitatea gestionării uneia dintre cele trei secțiuni ale conferinței, intitulată “Media, identitate europeană și dialog intercultural”", susține profesorul Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Geografie și Relații Internaționale. "Prin aceasta, se dovedește că organizatorii apreciază rezultatele universitarilor orădeni în studierea impactului pe care l-a avut mass-media în democratizarea Europei Centrale și de Est și apoi în procesul de aderare la UE și se confirmă faptul că aici există o expertiză recunoscută de către Comisia Europeană, prin Modulul european Jean Monnet “Mass-media și dialogul intercultural în Europa fără frontiere”, mai spune sursa citată.

Eveniment la Charleroi

În această perioadă, în toate ţările europene se organizează manifestări care celebrează 20 de ani de la schimbările politice din Europa Centrală şi de Est. Un astfel de eveniment, organizat în Belgia, la Charleroi (50 km sud de Bruxelles), de Grupul de Cercetări şi Acţiune asupra Politicii Europene de Vecinătate (GRAPEV ) de pe lângă Comisia Europeană și Ambasada Poloniei de pe lângă Comisia Europeană, reunește în zilele de 22-24 octombrie peste 150 cercetători și cadre didactice universitare din toate țările europene.

Co-organizator
 
Organizatorii, apreciind rezultatele științifice ale universitarilor orădeni, au invitat Institutul de Studii Euroregionale, Centru European de Excelență “Jean Monnet” (membru al GRAPEV) sa fie co-organizator al conferinței cu titlul: Identités, citoyennetés et démocratie: 20 ans après. Alături de Universitatea orădeană, co-organizatori ai conferinței sunt și Institutul International de Științe Administrative din Bruxelles, Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea “Jagellona” din Cracovia (Polonia), Universitatea “Matej Bel” din Banska Bistryka (Slovacia) și Universitatea “Charles” din Praga (Cehia).

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite