Produsele tradiționale bihorene bio, la un pas de a cuceri piața internațională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădenii amatori de produse ecologice tradiționale din Bihor pot vizita, până duminică, târgul bio deschis la Era Shopping Park. Producătorii promit că brânzeturile din Bihor vor ajunge pe mesele amatorilor de produse bio din Italia și Marea Britanie.

Daniela Demian, din localitatea Husasău de Tinca, participă astăzi la târgul „Produse și obiceiuri bihorene", cu brânză maturată de capră și oaie și telemea de vacă. „Sunt produse organice, cu certificat. Avem o pășune bio iar furajele cu care hrănim cele trei sute de capre și 2500 de oi sunt ecologice", a spus Daniela Demian, care își promovează produsele la târguri, în piețe și la expoziții. Deși e criză, familia Demian a ales să investească într-o fabrică de brânză bio, cu care vrea să cucerească piața europeană. „Fabrica va fi gata în decembrie. Deja avem comenzi din partea a două mari depozite din Italia și a unui lanț de magazine bio din Marea Britanie", a spus Daniela Demian. Aceasta nu este atrasă de ideea de a-și vinde produsele în supermarket-urile din România, fiindcă la noi prețurile oferite sunt foarte mici, față de restul Europei.

Mizează pe bihoreni

Dacă brânzeturile bihorene își fac loc pe piața europeană, alți producători de produse tradiționale se dezvoltă mai încet, concentrându-se pe piața locală. „La carmangeria noastră avem produse naturale, de casă, pregătite ca la țară, cu fum de rumeguș și săre, fără conservanți", a spus Mariana Bogdan, venită la târg din Salonta. „Suntem mici și nu ne-am gândit încă la export, dar nu se știe niciodată", a spus optimistă Mariana Bogdan. Nici merele de Urvind nu și-au făcut încă reclamă în Uniunea Europeană, fiind apreciate în special în Bihor. „Sunt mere bio, provenite dintr-o livadă de 50 de hectare. Deocamdată le vindem numai aici, în zonă", a spus Dan Corb. Piața tradițională de la ERA face parte dintr-un proiect pe termen lung, prin care orădenii vor beneficia de alimente sănătoase, fără să trebuiască să iasă din oraș.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite