Oradea: Produsele agricole din Bihor exportate la cehi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Produsele agricole din Bihor exportate la cehi
Oradea: Produsele agricole din Bihor exportate la cehi

37 de fermieri bihoreni, care cultivă peste 200 de hectare de teren, s-au arătat interesați să coopereze cu colegii lor din Cehia și Slovacia.

Fermierii au participat azi la o întâlnire consultativă cu președintele consiliului județean Radu Țîrle, directorul Direcției Agricole Florian Pavel și directorul Agenției de Plăți în Agriculutură Traian Abrudan pentru a analiza un posibil schimb de experiență în Cehia și Slovacia și pentru organizarea primului Târg Agricol din Bihor, după ‘89. Vizita urmează să aibă loc la sfârșitul lui august sau începutul lui septembrie, fermierii cehi fiind interesați să aducă utilaje agricole în Bihor, dar și să ofere posibilitatea fermierilor români să își valorifice producția pe piața europeană prin rețeaua lor de distribuție. Transportul va fi asigurat de Consiliul Județean, iar fermierii vor plăti o sumă mică pentru masă. Ei vor fi în schimb gazde pentru fermierii cehi și slovaci, care vor participa la Târgul Agricol din această toamnă. Târgul agricol va fi organizat în Zona Metropolitană Oradea și va avea o secțiune de produse tradiționale, una de culturi vegetale, posibil expoziție și târg de animale și utilaje agricole. Acest schimb de experiență este prima ieșire mai mare a fermierilor Bihoreni în afara țării, până acum legăturile lor fiind în special cu cei din Ungaria. Va fi de asemenea un prilej pentru ca produsele bihorene să intre pe piața europeană pe o cale mai simplă.

În sfârșit, băgați în seamă

Participanții au apreciat inițiativa, până acum trebuind să lupte singuri pentru a ajunge la târguri sau la parteneri străini. Unul dintre ei și-a exprimat speranța că vor mai fi organizate asemenea întâlniri și după schimbul de experiență cu cehii,  deoarece până acum fermierii au fost ignorați de autorități. Ei au profitat de prezența șefilor instituțiilor statului pentru a cere lămuriri cu privire la problemele cu care se confruntă acum, în general cele legate de restanțele pe care le are statul față de ei, prețul actual al grâului, condițiile de depozitare. Încă nu s-au achitat subvențiile la motorină pe 2008. Peste opt mii de fermieri așteaptă subvenția la suprafața cultivată tot pe 2008. Cea mai mare frică a lor este însă de prețul de achiziție al grâului, care va fi neavantajos pentru ei dacă nu li se asigură o subvenție pentru depozitare.

Piețele, pline de produse din import

Ioan Bocșe, care conduce o fermă pomicolă, a cerut sprijin pentru ca producătorii să-și poată vinde produsele în pieța din Oradea și în cele din județ, acum acestea fiind pline de comercianți care vând produse din străinătate. Tot el a cerut înființarea unui laborator de verificare a produselor fitosanitare de pe piață. ”Ni se vinde apă de ploaie în loc de produse fitosanitare. Nu au niciun efect aceste produse pe care dăm bani grei”, a spus el.
Florian Ciurdaru, care producce cereale, a cerut măsuri împotriva celor care nu-și cultivă terenurile și împânzesc terenurile cultivate în vecinătate cu buruieni. Tot el a cerut măsuri pentru interzicerea construcțiilor pe terenurile agricole. „Se construiesc case în mijlocul terenului agricol. Nici nu ne putem învârti cu utilajele acolo, iar statul se plânge de fărâmițarea culturilor”, a spus el.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite