Zeci de sportivi au trecut astăzi prin probe de foc, prin apă, pentru titlul de „bărbat de fier”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul concurs de triatlon de tip Ironman din România s-a desfăşurat azi. Aspiranţii la titlul de „bărbat de fier” au înotat 3.8 km, au pedalat pe biciclete şi au alergat 42 de km, de la bazinul olimpic până la Podgoria.

Zeci de sportivi, veniţi din toate colţurile ţării, s-au întrecut astăzi la Oradea, în cadrul primei ediţii a concursului naţional de tip Ironman, XTR Triathlon. Startul „turului de foc şi pară”, s-a dat în zorii zilei, la lacul de acumulare din localitatea bihoreană Fughiu. Au concurat paisprezece sportivi la proba individuală şi 15 echipe a câte trei persoane, dintre care câte una a participat la o probă dintre cele trei: 3,8 km înot, 180 km escaladă pe bicicletă şi 42 km de alergare, pe cimentul fierbinte, în condiţii de cod galben de caniculă.


Inspiraţi de „Ironman“


Potrivit lui Mircea Crăciun, unul dintre organizatori, cel mai bun rezultat la înot l-a avut Alexandru Diaconu, care a parcurs cei 3,8 km, într-o apă cu temperatura de 18 grade, în doar 59, 02 minute. Pe locul doi s-a clasat timişoreanul Revesz Levente, campion balcanic la înot. Prima etapă a concursului nu a fost fără incidente. „Unul dintre concurenţi a renunţat fiindcă nu a rezistat efortului, iar altul a făcut hipotermie. Starea celui de-al doilea s-a stabilizat imediat, cu ajutorul echipajelor SMURD”, a spus Mircea Crăciun.

image


Ideea organizării la Oradea a acestui concurs naţional i-a venit salvamontistului Szokolszky Istvan, inspirat de celebra competiţie Ironman, care se ţine anual în Hawaii, din 1978. La întrecerea de azi au luat parte atât sportivi profesionişti, cât şi amatori. „Am introdus o probă de ştafetă, pentru a face competiţia cât mai accesibilă şi a atrage cât mai mulţi participanţi, care nu ar putea să parcurgă fiecare dintre cele trei probe”, a explicat Szokolszky Istvan. Cei mai mulţi dintre sportivii care au acceptat provocarea de a lupta cu propriile limite au recunoscut că s-au înscris din dorinţa de se distra şi de a verifica dacă au capacitatea de a termina un asemenea traseu.


M-am antrenat zilnic şase luni, câte 18 ore pe săptămână. Miza este să termin concursul.
Răzvan Bordea, concurent

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite