PRIMARI PE VIAŢĂ, SERIAL adevărul.ro: Primarul care a schimbat patru președinți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Balint a trecut prin cinci campanii electorale, dintr-una ieșind primar din primul tur. Edilul conduce, din 1984, comuna bihoreană Uileacu de Beiuș. Primarul crede că secretul succesului său este echilibrul.

La cei 61 de ani ai săi, Ioan Balint, primarul din Uileacu de Beiuș, județul Bihor, a schimbat patru președinți de stat. Avea 35 de ani când a ajuns primar în comuna Uileacu de Beiuș, după ce o perioadă a lucrat ca maistru electrician. De atunci a fost mereu la cârma comunității locale, conducând destinele a peste 2.300 de bihoreni, dintre care optzeci la sută sunt de naționalitate română.  A trecut prin cinci campanii electorale și pare hotărât să iasă la pensie de pe fotoliul de primar.


image

Despre tranziția de la comunism la democrație, cel mai „longeviv" primar din Bihor spune că aceasta are atât părți bune, cât și rele. „Înainte de 1989 primarii erau selectați riguros, după ce făceau o școală unde învățau cum să vorbească, psihologia conducerii, o conduită. Acum, poți fi borfaș sau interlop, dacă ai voturi, ajungi primar", constată Balint. „În prezent totul se lasă pe seama electoratului, care nu are cultură politică", spune primarul care, până în 2000, a candidat mereu ca independent. „Din 2000 până în 2006 am fost la PSD. Când am trecut la PDL m-am temut că voi fi considerat traseist, dar am făcut-o totuși, în interesul comunității", spune Balint. Acesta consideră că sătenii l-au votat mereu pentru ceea ce este ca om și nu pentru apartanența sa politică. „Aceasta contează doar când se acordă banii de investiții, dacă ești într-un partid aflat la guvernare", recunoaște primarul.


image

Un bun ascultător

Balint consideră că principalul motiv pentru care localnicii l-au votat de atâtea ori este acela că este mereu la dispoziția lor și că știe să-i asculte. „Nu sunt un simplu funcționar, cu orar fix. Știu la ce oră plec la muncă, dar nu știu niciodată când mă întorc", povestește primarul. Un alt motiv ar fi acela că nu a depins vreodată de scaunul de primar, având o soție care administrează o afacere profitabilă. „Înainte de 1989 câștigam mai bine ca primar. Aveam salariul de 3.200 de lei pe lună. Acum venitul net este de 1.800 de lei, fără spor de vechime sau indemnizație de conducere", spune Ioan Balint.

Grad de sărăcie prea mic pentru a obține finanțări

În ceea ce privește dezvoltarea comunei, primarul recunoaște că banii sunt la fel de greu de atras și acum, ca pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Are câteva realizări de care este mândru, printre care construirea unui drum de șase kilometri (2006) și asigurarea alimentării cu apă la centrul de comună (2005). „Anul trecut am depus două proiecte pentru a obține finanțări europene, pentru modernizarea a 17 kilometri de drum comunal, canalizare, grădiniță și un cămin în centrul de comună. Din cauza punctajului mic la criteriul grad de sărăcie le-am pierdut pe amândouă", spune cu amărăciune în glas primarul.  „Ceea mai mare durere a mea este că 2.000 de oameni din comună nu au încă apă curentă", subliniază primarul. El spune că nu va candida pentru un nou mandat, dacă nu va reuși să realizeze până atunci ceea ce le-a promis localnicilor. În schimb, cea mai mare satisfacție a sa este faptul că se poate uita cu seninătate în ochii fiecăruia dintre cei care l-au ales.


image

Trăiesc din agricultură

Comuna Uileacu de Beiuş este situată în partea de vest a Depresiunii Beiuş, pe râul Crişul Negru. Comuna are în componenţă patru sate ( Uileacu de Beiuş, Forău, Prisaca şi Vălanii de Beiuş), însumând 2.336 de locuitori. Potrivit primarului, cei mai mulți dintre săteni trăiesc din agricultură. „Culturi lucrate ca în satele noastre nu găsești nici în Bărăgan", spune mândru Balint. Aproape 60 la sută din populația comunei este îmbătrânită. „Acum trendul e ca pensionarii din Oradea să-și cumpere case la noi. În funcție de mărime, acestea costă între 10.000 și 30.000 de euro", spune Ioan Balint.

„Experiența dobândită în comunism m-a ajutat să fiu primar și acum", Ioan Balint

Ce spun localnicii:

„Este un om foarte bun. Când mi-a murit soțul m-a ajutat cu documentele necesare, oferindu-se să le ducă el unde trebuiau depuse", spune Tereza Nemeth, în vârstă de 81 de ani. „Oamenii din sat îl iubesc fiindcă își respectă mereu cuvântul dat", este de părere Isabela Vura, în vârstă de 36 de ani. Gheorghe Ionică, în vârstă de 52 de ani, spune că l-a votat pe Balint în fiecare an. „A asfaltat, a cărat piatră, a făcut de toate. Îl votez și la următoarele alegeri", declară, pe un ton hotărât Gheorghe Ionică.

image
Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite