Primăria comasează şcolile şi grădiniţele din Oradea ca să ia mai mulţi bani de la bugetul de stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii unor şcoli orădene au protestat luni în cadrul şedinţei de Consiliu Local în care administraţia orădeană a decis o comasare care va reduce numărul unităţilor de învăţământ din oraş de la 66 la 45. În Oradea, nu vor mai funcționa de la anul decât 9 grădinițe, 11 școli și 25 de licee.

După spusele conducerii municipalităţii, care a votat ieri restructurarea reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar, cea mai bună soluţie pentru susţinerea financiară a şcolilor este comasarea acestora. „Acestă soluţie face posibilă majorarea alocărilor per elev, crescând veniturile şcolii cu până la 10%. În paralel, am putea diminua cheltuielile prin reducerile de personal",  spune primarul Oradei, Ilie Bolojan.

Spre exemplu, dacă pentru o grădiniţă cu 150 de copii costul standard pentru un copil, dat de Ministerul Educaţiei, este de 276 lei pe an, iar pentru o şcoală cu 300 de elevi este de 264 lei, prin unificarea într-o singură unitate cu 450 de elevi, alocaţia urcă la 293 lei pentru un copil de grădiniţă, respectiv la 281 lei pentru un elev.

Grădiniţele se „lipesc" de şcoli

În 2010-2011, doar 6 din cele 29 de grădiniţe din Oradea s-au încadrat în bugetul de salarii, aşa că de anul viitor doar 9 grădiniţe vor mai avea personalitate juridică proprie. Şi acestea doar atâta vreme cât se vor menţine pe plus. Celelalte vor fuziona între ele sau chiar cu unele şcoli. În plus, cele mai afectate vor fi şcolile, o bună parte dintre ele fuzionând cu licee sau şcoli mai mari.

Suprinzător este că direcţiunile şcolilor care vor dispărea nu au fost anunţate de schimbare. „Nu am fost informaţi, dar adevărul e că având relaţii de subordonare atât faţă de Primărie, cât şi faţă de Inspectorat, nici nu era obligatoriu să ne anunţe de comasare", spune directoarea uneia dintre şcolile comasate.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite