Pentru că Primăria nu dă amenzi, asigurarea locuinței este o lege nerespectată în Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din 90.000 de locuințe câte sunt în Oradea, numai 7.000 au asigurări împotriva dezastrelor
Din 90.000 de locuințe câte sunt în Oradea, numai 7.000 au asigurări împotriva dezastrelor

Din cele 90.000 de locuințe din Oradea, numai 7.000 au asigurări valabile. Orădenii nu se grăbesc să își asigure locuințele împotriva dezastrelor, mai mult, o parte dintre cei care aveau încheiate polițe de asigurare în luna iunie, nu mai vor să și le reînnoiască, pentru că se simt înșelați. Și-au făcut polițe de frica unor amenzi pe care Primăria Oradea nu le aplică.

Unul dintre cei 1.000 de oameni care nu mai vor să plătească polița de asigurare obligatorie a locuinței este Boros Paris. Orădeanul în vârstă de 50 de ani spune că a fost printre primii care s-au grăbit să încheie o astfel de poliță când a auzit că este obligatorie. „Am făcut-o aproape imediat ce am aflat că e necesară. Mă tot gândeam că dacă nu o fac trebuie să plătesc ceva amendă usturătoare. Mi-am făcut griji degeaba‟, spune acesta.

După ce a plătit anul trecut în luna octombrie 10 euro pentru o asigurare împotriva dezastrelor, spune că anul acesta nu crede că va prelungi polița. „Am zeci de vecini care nu și-au făcut asigurare și nimeni nu i-a tras de mânescă, nimeni nu i-a  amendat. Nu văd de ce, în aceste condiții, să mai plătesc cei 10 euro ca să reînnoiesc asigurarea. Nu sunt o avere, dar mă simt înșelat. Eu mi-am făcut, am plătit pentru că e obligatoriu, alții nu și-au asigurat casele și nu pățesc nimic. Unde e dreptatea?‟, se întreabă bărbatul.   

Numărul polițelor în scădere 

Primăria Oradea, care are privind numărul orădenilor care și-au încheiat polițe obligatorii, îi îndeamnă pe localnici să-și facă asigurare, dar nu-i amenință cu amenda. „Numai 7.000 de locuințe sunt asigurate, ceea ce înseamnă că sunt cu o mie mai puţine decât în urmă cu patru luni, când erau circa 8.000 de poliţe valabile", spune Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcției Economice din Primăria Oradea.

Motivul scăderii numărului de polițe este refuzul orădenilor de a le reînnoi. Totuți, cei care nu și-au asigurat casa împotriva dezastrelor ar trebui să știe că sunt pasibili de amenzi, chiar dacă administrația orădeană nu vrea să le aplice. „Conform Legii 260 din 2008 nerespectarea de către persoanele fizice şi persoanele juridice a obligativităţii de asigurare a locuinţelor se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 lei‟, adaugă Tănase Miculescu, directorul economic adjunct al administrației locale. Cu toate aceste, până acum, administrația locală nu a dat niciun fel de sancțiune. „E mai bine să le aducem aminte oamenilor că trebuie să-și facă asigurări pentru locuințe, decât să ne apucăm să-i amendăm. Intenția noastră este ca oamenii să intre în legalitate, nu să ne rotunjim veniturile pe seama orădenilor fără asigurări obligatorii‟, spune viceprimarul Oradei, Biro Rozalia.

Asigurări ieftine

Asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor se aplică persoanelor fizice şi juridice care nu şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor. Costul unei asigurări diferă în funcţie de calitatea materialului din care sunt construite locuinţele. Astfel, pentru o locuinţă de tip A, adică din beton şi cu toate facilităţile, costul unei asigurări este de 10 euro, iar pentru o locuinţă de tip B, clădită din chirpici, de 20 de euro.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite