Primăria Salonta a dat peste 26.000 de euro pentru un joc online, pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Török László nu crede că a făcut risipă de bani publici, comandând un joc online de peste 26.000 de euro
Primarul Török László nu crede că a făcut risipă de bani publici, comandând un joc online de peste 26.000 de euro

Municipalitatea a cumpărat un joc online în valoare de 115.000 de lei, care are ca personaj central un erou al poetului maghiar Arany Janos, iar apoi a primit 50.000 de lei, ajutor financiar de la Guvern.

La începutul lunii septembrie, Primăria Salonta, din judeţul Bihor, anunţa pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) faptul că este în căutarea unei firme care să realizeze jocul online „Toldi", scop pentru care municipalitatea salontană a fost dispusă să aloce 115.000 de lei, adică peste 26.000 de euro. O lună mai târziu, în octombrie, Primăria Salonta beneficia de un sprijin financiar de 50.000 de lei, din fondul de rezervă al Guvernului României, pentru echilibrarea bugetului, având în vedere că localitatea bihoreană figura pe lista celor aflate pe marginea prăbuşirii financiare.

Pentru promovarea turismului cultural

O singură firmă s-a arătat interesată să contracteze lucrarea. Este vorba despre compania maghiară Inter Computer Software Services, din Budapesta. „Au fost şi alte firme care au cerut informaţii despre proiect, însă au considerat că suma de 115.000 de lei este mult prea mică pentru complexitatea jocului, având în vedere că acesta trebuie să fie realizat în grafică 3D, faptul că implică aventură, gândire, perspicacitate, îndemânare şi acţiune în timp real şi că trebuie organizat pe 12+1 nivele", a spus Ioana Alb, coordonatorul proiectului din care face pare achiziţionarea acestui joc online. Practic, aceasta a explicat că jocul online „Toldi" îl are ca personaj central pe eroul cu acelaşi nume, imaginat de către marele poet şi prozator maghiar Arany Janos, născut la Salonta şi stabilit apoi la Budapesta. „Jocul este doar unul dintre rezultatele concrete ale unui proiect de cooperare transfrontalieră româno-maghiară, derulat de către Primăria Salonta şi Primăria Debrecen, în intervalul decembrie 2010 - mai 2012, cu o valoare totală de peste 255.000 de euro, din care 98 la sută reprezintă finanţare europeană", a spus Ioana Alb. Scopul proiectului îl reprezintă promovarea turismului cultural, pornind de la viteazul Toldi, eroul de poveste, transpus într-un joc online care să apropie noua generaţie de opera lui Arany Janos. „Pe lângă acest joc, care va fi gata în aprilie şi care va putea fi jucat pe site-urile primăriilor din cele două oraşe partenere, vom realiza diverse pliante şi materiale promoţionale. Contribuţia Primăriei Salonta la tot acest proiect este de 5.000 de euro", a subliniat Ioana Alb.

Buget de 3 milioane de euro

Oraşul Salonta are aproximativ 19.000 de locuitori, iar bugetul municipiului pe acest an a fost de circa trei milioane de euro, potrivit informaţiilor primite de la Török László, primarul localităţii. Acesta a spus că Primăria Salonta ar trebui să fie lăudată pentru modul în care reuşeşte să atragă finanţare europeană şi că nu ar trebui să i se reproşeze cheltuirea a 115.000 de lei pentru un joc online. „Avem în derulare cinci proiecte finanţate de Uniunea Europeană, pentru reabilitarea reţelelor de canalizare pluvială, pentru piste de biciclişti sau pentru cumpărarea unor utilaje de primă urgenţă", a declarat Török László. Potrivit acestuia, cei 50.000 de lei primiţi de la Guvern vor fi folosiţi pentru modernizarea  reţelelor de canalizare şi de apă potabilă din oraş.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite