Preţurile apartamentelor şi chiriilor din Oradea au ajuns la pragul minimal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prețurile apartamentelor au înregistrat scăderi de peste 20% față de anul trecut iar lipsa studenților a scăzut cerea de chirii. Specialiștii imobiliari atrag atenția că la garsoniere și la aparatmentele cu două camere prețul a atins pragul minim posibil și nu vor se vor mai înregistra scăderi.

Încă din anul 2008 piața imobiliară din Oradea se află în declin. Agenții imobiliari susțin că anual prețurile scad cu cel puțin 10%, iar speculanții care cumpără apartamente cash obțin și reduceri de 40% din prețul inițial bulversând astfel piața.
„La apartamentele din blocurile vechi prețul a scăzut cu aproximatv 20% față de anul trecut", spune Valentin Catană, reprezentantul Casa Regal. „Orădenii optează în special pentru garsoniere și apartamente cu două camere pentru că au suprafață mai mică și își pot permite astfel ratele. Majoritatea cumpără astfel de apartamente prin credit", mai spune Catană. „Prețurile scad constant și la case. Cele mai căutate sunt cele de la periferia orașului, tot din pricina prețului mic", explică agentul imobiliar.
Deși orădenii mai încearcă să obțină creditare, agenții susțin că din ce în ce mai puțini au dosarele acceptate de bancă.
„Anul acesta am vândut mult mai mult cumpărătorilor care au venit cu cash, decât celor care vroiau să cumpere în rate", spune și Carmen Bârsan, directorul Hestia Imobiliare. „Programul Prima Casă IV nouă nu ne-a fost de niciun  ajutor și nici orădenilor, pentru că nu au reușit să acceseze finanțarea", mai spune directorul. „Este adevărat că prețurile imobilelor sunt în scădere față de anul trecut. Nu aș putea spune însă un procent, pentru că cei care negociază cu banii jos obțin discount-uri mai mari. Oricum cele mai vertiginoasă scădere de preț este a terenurilor", a mai subliniat managerul.

Liber la speculă

Piața Imobiliară este în declin constant iar specialiștii atrag atenția că situația se va înrăutăți în Oradea până la sfârșitul anului. „Ce s-a întâmplat dramatic pe piață este că au apărut speculanții. Ei vin și cumpără cu banii jos de obicei de la oameni care sunt disperați că le ia banca apartamentul. Pentru că au nevoie urgentă de bani, preferă să vândă imediat în loc să aștepte până obține cineva creditare", spune specialistul imobiliar Constantin Dudău. „Așa s-a ajuns să se vândă imobile și cu 40% mai ieftin decât anul trecut, ceea ce a procat o cădere pe piață", susține acesta. „Există acest aspect al vânzătorilor de apartamente care vor să scape de datorii și aspectul cumpărătorilor care ar vrea să-și ia un apartament în rate, dar nu obțin aprobare. Sunt orădeni care au trecut doar un venit minim pe cartea de muncă", a mai sublinat Dudău. „Pentru că cei care au reușit să cumpere prin credit s-au orientat după rate cât mai mici, cele mai vândute imobile rămân garsonierele și apartamentele cu două camere. Și la acestea a scăzut prețul, dar s-a ajuns la un prag minim care nu va mai fi depășit", a mai declarat specialistul. Agenții imobiliari se așteapă însă să scadă prețul vertiginos la apartamentele cu trei și patru camere. „Cine nu a reușit să le vândă până acum, din toamnă va fi nevoit să scadă mult prețul. Faptul că se anulează subvenția la întreținere va face ca aceste apartamente să fie greu de vândut", a încheiat Dudău.
O piață aparte s-a format și pentru casele din Oradea. „Singurele case care se vând la prețuri relativ mari sunt cele din zonele centrale. Imobilele luxoase au o piață aparte de cumpărători și prețul a scăzut cu cel mult 10% față de anul trecut. Cele de la periferie sunt căutate doar dacă au suprafața mică și implicit, un preț mai mic", a explicat Valentin Catană.

La ora actuală în Oradea prețul cerut pentru o garsonieră este între 8.000 de euro și 27.000 de euro, în funcție de mărime și de dotări, iar un apartament cu două camere prețul cerut este între  24.000 de euro și aproximativ 40.000 de euro. Prețurile afișate însă, sunt negociabile.

Studenți puțini, chirii în scădere

Piața chiriilor a fost lovită din plin anul acesta de numărul mic de studenți care au optat pentru Oradea. Agenții imobiliari susțin că și la chirii a scăzut prețul dar cu toate astea cererea este din ce în ce mai mică. La Universitatea Oradea au rămas pete 2.000 de locuri neocupate iar lipsa tinerilor dij oraș, se simte. „Anul trecut cererile de chirie din partea studenților începeau de la sfârșitul lunii iulie. Acum suntem la mijlocul lui august și nu am avut cereri aproape deloc", spune Constantin Dudău.
„Studenții din străinătate sunt singurii care vin și închiriază constant., Avem noroc că aceștia optează pentru Facultatea de Medicină din Oradea", explică și Valentin Catană.
Agenții speră ca la sesiunea din toamnă să se mărească numărul studenților și implicit să crească cererea dar nu sunt foarte optimiști. „Niciodată nu am avut cereri așa puține din partea studenților ca în acest an", a mai spus Dudău.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite