Oradea: Preţul studiilor la facultate s-a ieftinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul Universităţii Oradea a constatat că, în ultimii ani, din cauza unei taxe pentru examene picate, mulţi studenţi renunţau la studii.

"Eu mi-am strâns toate creditele şi am trecut anul. Pentru colegii care nu au reuşit asta şi trebuie să repete anul este un avantaj că s-a anulat taxa asta”, a spus Florin Scurt, student ]n anul trei. Măsura i se pare logică. „Oricum ei îşi plăteau taxa de şcolarizare. Taxa de reluarea a cursurilor nu era necesară. În perioada asta fiecare leu în plus pe care trebuie să-l dăm ne afectează”, a mai adăugat tânărul.

„Doar Facultatea de Ştiinţe Economice a avut anul acesta 700 de studenţi, din diverşi ani, care au fost nevoiţi să plătească această taxă”, a declarat rectorul Cornel Antal. La celelalte 18 facultăţi numărul studenţilor care nu au promovat anul este mai mic. În universitate sunt peste 3.000 de tineri care au trebuit să plătească această taxă.

„Studenţii care au plătit vor primi banii înapoi, anul acesta”, a precizat Antal. Sumele vor fi înapoiate doar pe baza chitanţei primite la plată.

Taxa avea o valoare de 150 de lei şi a fost introdusă în 2006. Era una dintre taxele suplimentare pentru studenţi, din care universitatea obţinea nişte bani.

Regulament prea dur pentru studenţi

Taxa a fost introdusă în urmă cu trei ani, în baza regulamentului de organizare şi funcţionare a Universităţii. „Regulamentele sunt perfectibile. În ianuarie, vom revizui toate regulamentele şi le vom modifica dacă vom sesiza alte detalii care nu sunt necesare”, a spus rectorul Cornel Antal. „Taxa de reluare a activităţii nu se justifica. Oricum studenţii plăteau taxa de şcolarizare anuală”, a mai spus Antal.

Din 2007, Senatul Universităţii a adoptat regulamente noi, pentru organizare şi funcţionare, taxe şcolare, burse şi altele. Acestea se revizuiesc anual şi pot fi modificate prin hotărârea senatului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite