S-a găsit prima dovadă concretă că la Cetatea Oradea a existat, doi ani, un lagăr de tranzit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrisoarea unui etnic german închis în Cetatea Oradea a fost descoperită întâmplător, de către muncitorii care reabilitează fosta brutărie din incinta monumentului. Hârtia reprezintă prima dovadă că la Cetatea Oradea a existat, între anii 1945 - 1947, un lagăr de tranzit pentru prizonierii de război. De aici ei erau trimiși în lagărele din Uniunea Sovietică.

Vezi aici galerie foto

Specialiștii spun că documentul reprezintă prima dovadă că la Cetatea Oradea a existat, între anii 1945 - 1947, un lagăr de tranzit pentru prizonierii din al doilea război mondial.

Dumitru Noane (foto), consilier în cadrul Compartimentului Tehnic Administrare Cetate, a relatat, pentru Adevărul de Seară, ediția de Oradea, că muncitorii de la Constructorul Sălard au descoperit o bucată de ziar, în timp ce decapau tencuiala de pe zidărie. „Curioși, au desfăcut hârtia învechită și au descoperit o scrisoare scrisă într-un dialect german, de către Andreas Diettrich, probabil unul dintre șvabii care s-au alăturat trupelor germane în timpul celui de-al doilea război mondial", a povestit în această dimineață Dumitru Noane.


image

Scrisoarea este datată la 21 august 1947. În ea bărbatul menționa că s-a născut la 9 mai 1905 în Jamu Mare, la sud-est de  Timişoara, și că se afla în lagărul de tranziție de la data de 20 martie 1947. „Nu cred că a vrut să o trimită cuiva. A fost mai mult o consemnare, un sprijin psihologic, pentru un om care a vrut să lase o urmă. Pentru noi scrisoarea sa are în primul rând valoare istorică. Este importantă și pentru că surprinde, pe un petec de hârtie, destinul unui om", a spus Dumitru Noane. Răvașul este scris caligrafic, aparent cu creion chimic. „Este prima dovadă clară a existenței lagărului de tranziție", a spus Noane. Ulterior, între anii 1947 - 1952, lagărul a fost folosit pentru cei considerați indezirabili de către noul regim comunist.

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite