Oradea: Prefectura îşi are începuturile în artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Prefectura îşi are începuturile în artă
Oradea: Prefectura îşi are începuturile în artă

Campania „Poveştile Oradei Mari” vă relevă poveşti inedite din trecutul clădirii care adăposteşte azi Consiliul Judeţen şi Prefectura Bihor.

Sala din care consilierii judeţeni hotărăsc astăzi asupra destinelor bihorenilor, din scaune moderne, de piele, era folosită, în urmă cu circa o sută de ani, şi pentru expoziţii ale unor pictori deveniţi celebri, precum Tibor Erno, sau chiar pentru  prezentarea unui avion, în mărime naturală, realizat la Oradea de către locotenentul Lantzendorfer Antal.

În „Memoria caselor”, Liviu Borcea povesteşte despre avionul prezentat atunci, în premieră absolută. „S-a aflat că una dintre cele mai vechi fabrici de aeroplane din Europa Centrală a fost Fabrica de Trăsuri Vadasz şi Grosz din Oradea care şi-a expus primul şi, probabil, ultimul aparat de zbor”, scrie Borcea despre expoziţia de atunci.

Avea în arhivă documente scrise în latină

Monument istoric, astăzi sediul Consiliului Judeţean şi al Prefecturii Bihor, casa comitatului a găzduit în aprilie 1900 prima expoziţie de artă fotografică din Oradea.  La acel moment, precum în prezent, sala mare a Casei Comitatului era folosită preponderent pentru adunări cu caracter administrativ.

În secolul al XIX-lea clădirea găzduia principalele instituţii administrative ale comitatului, printre care şi arhiva, depozitată în 11 încăperi. „Cele mai vechi documente păstrate erau din 1688, redactate, până în 1787, în limba latină”, precizează Liviu Borcea.

Acesta subliniază că din această clădire a fost administrat un domeniu mult mai vast decât actualul judeţ Bihor, având în vedere că, după 1919, o treime din teritoriul fostului comitat a rămas la vecinii maghiari.

Sediul Consiliului are circa 250 de ani

Peter I. Zoltan spune în „Clădirile monumente istorice ale Oradei” că nu există documente originale care să ateste anul construcţiei casei comitatului. Se pare că aceasta ar data din 1760, fiind ridicată iniţial în stil baroc. Este cert că de reabilitarea din 1855 s-a ocupat reputatul Rimanoczy Kalman senior.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite