Prefectul de Bihor, acuzat de fals în declaraţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul de Bihor Gavrilă Ghilea a declarat că n-a fost înştiinţat oficial de acuzaţiile aduse de Agenţia Naţionaşă de Integritate
Prefectul de Bihor Gavrilă Ghilea a declarat că n-a fost înştiinţat oficial de acuzaţiile aduse de Agenţia Naţionaşă de Integritate

Gavrilă Ghilea s-ar putea alege cu dosar penal, fiindcă ar fi omis să treacă în declaraţia sa de interese două contracte cu statul în valoare de peste 17 milioane de lei.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat ieri Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu privire la situaţia prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea, după ce, în urma procedurilor de evaluare, a constatat că acesta  n-a menţionat în declaraţia de interese două contracte în valoare totală de peste 17 milioane de lei. Contractele fuseseră încheiate de către firma Construcţii Bihor, unde Ghilea este acţionar majoritar, cu Agenţia Naţională pentru Locuinţe şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor. Potrivit informaţiilor transmise de către ANI, Ghilea ar fi ştiut, încă din luma martie, că este supus evaluării . „Este adevărat. Am fost anunţat despre evaluare şi le-am trimis toate documentele necesare, însă n-am fost informat cu privire la sesizarea care ar fi fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea ", a declarat, ieri, pentru „Adevărul de Transilvania", prefectul Gavrilă Ghilea, adăugând că aşteaptă să fie informat oficial, pentru a-şi lua un avocat.

Venituri eronate

În urma evaluărilor, reprezentanţii ANI au constatat că prefectul Gavrilă Ghilea nu a menţionat în declaraţiile de interese şi de avere, completate şi depuse în noiembrie 2010, respectiv în iulie 2011, două contracte de peste 17 milioane de lei, precum şi valoarea reală a unui contract încheiat între firma sa, Construcţii Bihor, şi Centrul de Sănătate „Valea lui Mihai", menţionând eronat veniturile realizate din dividente.  Mai mult, ANI a arătat că, în declaraţia de interese depusă în noiembrie 2010, Ghilea ar fi menţionat o valoare mai mică cu 450.000 de lei a contractului încheiat cu Cetntrul de Sănătate „Valea lui Mihai", valoare reală a contractului de proiectare şi execuţie fiind de 2.700.000 lei. „Deși, conform evidențelor fiscale, în perioada 2009 - 2010, Gavrilă Ghilea a obținut din dividende venituri în sumă totală de peste 750.000 lei, acesta a menționat în declarațiile de avere, depuse la data de 28.01.2010, 02.11.2010 și 14.06.2011, un cuantum total de peste două milioane de lei", se arată în comunicatul transmis de către ANI.

„Nu conduc eu firma"

Prefectul Gavrilă Ghilea este acționar majoritar în cadrul Construcţii Bihor, iar soţia sa, Victoria Ghilea, deţine funcția de administrator. Reprezentantul Guvernului în teritoriu se consideră nevinovat de acuzaţiile care i se aduc. „Contractele menţionate de ANI există în declaraţiile de interese. N-am niciun interes să ascund contracte ori să declar valori false ale acestora. Sunt doar acţionar la firmă, n-o conduc eu", a declarat, în exclusivitate pentru „Adevărul de Transilvania", Gavrilă Ghilea.

Om de afaceri, dar şi prefect


Gavrilă Ghilea (54 de ani) este prefect de Bihor din 2009. Economist de profesie, Ghilea este directorul general al firmei Construcţii Bihor, unde este şi acţionar majoritar cu 59%. Totodată, el deţine şi pachetul majoritar de la Oviserga Prest şi Carolina Const. Fost lider PSD Bihor, Ghilea a mai ocupat funcţia de consilier local (2000-2001) şi viceprimar al Oradei (2001-2004).

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite