Prefectul Gavrilă Ghilea, în top 10 cu un salariu de peste 6000 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prefectul de Bihor a fost clasat pe locul opt într-un top realizat de către portalul de ştiri Econtext, pe baza veniturilor din ultimul an. Reprezentantul Guvernului în teritoriu crede că îşi merită salariul net, de 4.776 lei, şi spune că nu ştie de ce există diferenţe între salariile prefecţilor.

Prefectul Gavrilă Ghilea figurează pe locul opt în topul prefecţilor din România, realizat în funcţie de salariile pe care le câştigă aceştia, de către portalul Econtext. Potrivit topului Econtext, Gavrilă Ghilea ar câştiga un salariu lunar de peste 6.660 de lei, ceea ce îl include în top 10 cei mai bine plătiţi reprezentanţi ai Guvernului pe plan local. Prefectul a dezvăluit pentru „Adevărul de Transilvania" că, de fapt, salariu său net este 4.776 de lei. „Acesta este salariul meu net, poate cei care au realizat topul  au făcut referire la salariile brute", a spus Gavrilă Ghilea, care iniţial nu a ştiut cu exactitate care este salariul pentru care merge în fiecare zi de lucru, la Prefectura Bihor. Întrebat cum îşi explică diferenţele dintre salariul său şi cel al altor prefecţi, care au aceleaşi atribuţii, Ghilea a răspuns că salariile sunt fixate de către minister şi că nu are nicio explicaţie. Acesta a refuzat, de asemenea, să comenteze faptul că salariul său este mai mare decât cel al primarul Ilie Bolojan, care câştigă aproximativ 4.000 lei pe lună. „Nu ştiu ce salariu are primarul şi nu pot să comentez aceste aspecte", a spus Gavrilă Ghilea.

Referitor la ce face cu banii primiţi drept salariu, având în vedere faptul că este acţionar la firme de construcţii importante, acesta a declarat că nu reuşeşte să facă economii. „Îmi folosesc salariul pentru cheltuielile de zi cu zi. Mai ajut pe cine pot, având în vedere că sunt atâtea persoane nevoiaşe", a spus prefectul de Bihor. Chestionat pe care dintre atribuţiile sale o consideră cea mai importantă, Gavrilă Ghilea a spus că toate sunt la fel de importante. „Cea mai mare satisfacţie o am atunci când văd că un proiect al Prefecturii Bihor este de succes şi rezolvă problemele oamenilor. Sunt fericit când văd că se respectă legea şi când văd că elevii au şcoli în care pot învăţa în condiţii decente", a spus prefectul Gavrilă Ghilea.

Conform prevederilor din Constituţia României, prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local şi conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice teritoriale. Luminiţa Popa, director general la firma de resurse umane Active Job Consulting, a spus că salariul prefectului nu este unul foarte mare. „În sistemul privat, un manager de mijloc, de achiziţii de exemplu, câştigă între 3.000 şi 4.000 de lei pe lună. Un manager de top are salariul cuprins între 1.500 şi 3.000 de euro pe lună. Având în vedere responsabilităţile şi atribuţiile prefectului, nu cred că un salariu de 4.770 de lei în mână este unul mare", a spus Luminiţa Popa.

Primul loc, prefectul de Iaşi

Pe prima poziţie în topul salariilor încasate de către prefecţi se află tot judeţul Iaşi, în persoana prefectului Dragomir-Sava Tomaseschi, care a primit anul trecut un salariu de 85.513 lei, ceea ce ar însemna 7.126 lei pe lună. Acesta este singurul prefect care a avut o leafă de peste 7.000 de lei. În schimb, următorii 11 prefecti au salarii de peste 6.000 de lei. La primari, doar primii trei aveau salarii de peste 7.000 de lei, dupa care locul patru era la nivelul de 5.550 de lei, ceea ce indică o discrepanţă uriaşă. Următorii 11 prefecţi au salarii de peste 5.000 de lei pe lună. La polul opus, cel mai prost plătit prefect este Cristian Florian din Bistriţa - Năsăud (3.374 lei).

TOP 3 cei mai bine plătiţi

Dragomir-Sava Tomaseschi Iaşi 7.126 lei

Paul Beganu   Buzău                         6.995 lei

Vasile Liviu Andrei    Gorj                6.925 lei

Codaşii

Cristian Florian din Bistriţa - Năsăud 3.374 lei

Radu Octavian Giurca Satu Mare     3.649 lei

Ştefan Bardan                        Alba                3.731 lei

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite