„Profesorii cu care Oradea se mândreşte“: Rodica Scurtu predă informatică de pe vremea calculatoarelor Felix

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Voturile cititorilor, ale juriului de specialitate şi ale redacţiei „Adevărul“ au clasat-o pe locul patru în topul „Profesorii cu care Oradea se mândreşte“ pe profesoara de informatică Rodica Scurtu, de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia“.

Rodica Scurtu (54 ani) este primul inginer de calcul devenit profesor preuniversitar de informatică din judeţul Bihor. Dascălul şi-a petrecut ultimele trei decenii la fostul Liceu Industrial numărul unu, actualul Colegiu Tehnic „Traian Vuia“.

Orădeanca a absolvit facultatea de calculatoare din Timişoara, în 1981, cu media 9.29, clasându-se printre primii dintre cei peste 150 de colegi. „Din anul trei de facultate am făcut soft, urmând să devin inginer de sistem. Din păcate, pe vremea aceea, visai la halatul alb, dar nu ajungeai să-l porţi, fiindcă fabricile nu avea calculatoare, ca acum", îşi aminteşte Rodica Scurtu.

Având în vedere notele mari cu care a terminat facultatea, a avut şansa de a fi repartizată la Oradea, angajându-se la Mecanica, pe post de programator la Oficiul de Calcul. „Timp de trei ani am lucrat cu nişte calculatoare foarte mari, marca Felix. Apoi am fost trimisă de uzină să predau la secţia de electronică pentru automatizări. Aşa am intrat în şcoală", rememorează dascălul.

În 1986, Rodica Scurtu a înfiinţat primul cabinet de informatică în şcoală. „Se numea microcalculatoare şi aveam sediul chiar aici, la Colegiul Tehnic „Traian Vuia", fostul Liceu Industrial numărul unu, patronat de fabrica Mecanica", spune Rodica Scurtu. Câţiva ani mai târziu, imediat după Revoluţia din 1989, a luat fiinţă secţia de informatică din liceu, prima din rândul liceelor industriale.

De atunci, „prin mâna sa" au trecut generaţii peste generaţii de tineri cărora a reuşit să le insufle dragostea de carte şi de informatică. „Cinci dintre foştii elevii mi-au ajuns colegi, fiind profesori de informatică la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, Liceul Greco-Catolic şi altele", spune profesoara cu mândrie.

Aproape de elevi

Rodica Scurtu şi-a luat cu zece toate gradele didactice. În prezent este şefa catedrei de informatică de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia" din Oradea, este metodist (merge în inspecţii la alţi profesori), participă, în calitate de organizator, membru şi profesor coordonator, cu elevi la olimpiadele de informatică, obţinând rezultate bune şi foarte bune pe plan judeţean.

Referitor la opţiunea cititorilor oradea.adevarul.ro, a juriului de specialitate şi a redacţiei „Adevărul", care au clasat-o pe locul patru în topul „Profesorilor cu care Oradea se mândreşte", Rodica Scurtu spune că nu se consideră mai bună decât alţi profesori din oraş. „Poate a contat apropierea mea faţă de elevi", crede profesoara, care recunoaşte că ţine legătura şi acum cu foştii elevi, dacă nu în viaţa reală, cel puţin prin e-mail sau pe facebook.

„Unul dintre foştii elevi este student în anul doi, în domeniul IT, în Anglia. Toţi elevii pregătiţi de mine la bacalaureat au promovat, cu note bune şi foarte bune. Informatica este secţia la care nu am avut rateuri", spune profesoara.

Exactă şi logică

Persoana care i-a servit drept model în cariera didactică a fost Ioan Buda, profesorul de matematică din gimnaziu. „A fost exemplul meu, fiindcă m-a făcut să iubesc matematica, o materie exactă şi logică, aşa cum sunt şi eu în viaţa de zi cu zi", explică Rodica Scurtu. Cea mai mare satisfacţie a sa, pe plan profesional, este când un copil de condiţie modestă reuşeşte în viaţă, prin ceea ce învaţă.

„Nu sunt severă, dar încerc să-i fac pe elevi să înţeleagă importanţa studiului", spune profesoara, care îşi aminteşte cu drag de un elev care avea părinţii plecaţi în străinătate, dar care învăţa foarte bine, îşi îngrijea cei doi fraţi mai mici, iar acum a ajuns student şi lucrează în paralel, pentru a se întreţine.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite