Oradea: Povestea donatorului care a salvat trei vieți

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul mort pe șantierul autostrăzii Arad - Timișoara muncea să-și întrețină mama bolnavă.

CITEȘTE ȘI

Camera tânărului care a salvat trei vieţi a fost îndoliată

Cum a salvat trei vieţi moartea unui tânăr de 22 de ani

Călin Iancu, tânărul de doar 23 de ani care a murit în timp ce muncea pe un şantier al autostrăzii Arad- Timişoara, urma să vină în vizită,  acasă, în localitatea Dumbrava, în acest week-end.  Bunica şi mama lui îl aşteptau la fiecare două săptămâni să le viziteze, de când a plecat la muncă. Niciuna nu și-a închipuit că de această dată îl vor primi acasă în sicriu.
“Era un băiat foarte frumos, din toate punctele de vedere, și fizic și ca și caracter”, îl descrie mătușa lui, Angela Ban, cea care i-a dat mamei tragica veste despre accidentul lui Călin.

“Am aflat de la fiul meu, care era bun prieten cu Călin. Un coleg de șantier de-a lui Călin i-a găsit numărul de telefon și l-a anunțat de accident. El m-a anunțat pe mine. Prima dată m-am gândit să-i spun mamei a doua zi, dar când am aflat că poate să moară m-am decis să-i spun în noaptea aia”, povestește Angela Ban. Mama a suportat greu vestea, mai ales că în urmă cu doi ani și-a pierdut și soțul.

A renunțat la slujbă să-și îngrijească mama

Călin a terminat Şcoala Profesională de bucătari din Oradea, apoi a început să lucreze împreună cu tatăl său la o fabrică din sat. Asta până când tatăl lui s-a îmbolnăvit de cancer. Părintele lui Călin a murit în urmă cu doi ani iar tânărul şi-a schimbat locul de muncă. A plecat la Oradea unde s-a angajat la o fabrică de detergenţi şi s-a mutat în chirie. La scurt timp s-a îmbolnăvit și mama lui și s-a întors acasă, la Dumbrava, să o îngrijească. O vizita zilnic la spital și grijea de casă.

Visa la Germania

După ce femeia s-a făcut mai bine, Călin s-a decis să se angajeze din nou, să aducă un ban în casă. Însă el avea alte planuri, dorea să ajungă în Germania, la muncă. Vroia să-și ajute mama cu bani și să renoveze casa părintească. A reușit să-și aranjeze camera lui. „O plecat pe şantier să facă bani ca să-şi amenajeze casa.  Era foarte slab şi i-am spus să nu meargă la aşa o muncă pentru că-i prea greu. Un unchi de-al lui i-a promis că-l duce în Germania la restaurantul la care lucra şi el. I-a spus să se odihnească vara asta că-l duce în toamnă. Băiatul n-o vrut să stea fără să facă nimic toată vara. Când o fost unchiu-său acasă ne-o zis că nu-l poate duce încă, să mai aşteptăm un pic”, povesteşte bunica băiatului.

Își suna zilnic mama

De când era la muncă în Arad, Călin venea acasă la fiecare două săptămâni. În această sâmbătă se împlinea deja o lună de când n-a mai venit și mama și bunică îl așteptau cu drag. Călin își suna zilnic mama, după ce termina munca pe șantier, să se asigure că totul este bine acasă. În ziua accidentului n-a mai sunat-o. „Acuma sâmbătă trebuia să vină acasă. Chiar am vorbit cu mama lui că n-o mai fost acasă de o lună. I-am trimis săptămâna trecută nişte pui să aibă ce mânca până vine. Acuma îl aştept cu masa pentru sicriu, pregătită la el în cameră”, spune bunica tânărului, Maria Iancu.
 „Era un băiat foarte bun. Nu bea, nu fuma, o iubea pe mama lui foarte mult. E o mare tragedie când moare un tânăr aşa de bun. Eu am anunţat-o pe mama lui de tragedie. Nu cred că o să-şi revină vreodată, îl iubea tare mult, erau numai ei doi. Acuma singură nu ştiu ce o să se facă”, povesteşte Angela Ban, vecină și mătușă de-a tânărului.     

Mama lui aștepta să-l însoare

Călin urma să împlinească 23 de ani la 6 decembrie şi cu toate că nu avea nicio prietenă, mama lui a cules prune în urmă cu o săptămână și a făcut pălincă, pentru când se va hotărî băiatul să se însoare. “A venit Zoriţa, mama lui Călin, să-i aducă la bărbatu’ meu o sticlă de ţuică să guste din ce a făcut. Zicea că a făcut 36 de litri de ţuică şi că o ţine până se însoară Călin sau face un botez. Uitaţi acuma la ce o să o folosească, la înmormântarea lui”, spune Angela Ban plângând.
Mama lui Călin a fost de acord  să doneze organele tânărului pentru a salva alte vieţi. “Ştiu că s-o tot sfătuit cu fiul meu şi până la urmă s-or hotărât să-i doneze organele. Io nu-s de accord că l-or tăiat tot. Știu că salvează alte vieţi, da el săracu’ cum o rămas”, povestește  bunica lui Călin.

Călin Iancu va fi înmormântat luni în Dumbrava, satul lui natal.   

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite