Povestea vinului de Bihor, produs cândva pentru Casa Regală de la Viena, s-a mutat în crame ultramoderne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ur Sigismund este cel mai mare producător de vinuri din Bihor și reușește să facă bani din vin, deși e criză. Mai mult decât atât, în 2010 a reușit să-și crească cifra de afaceri, cu circa 40 de procente, și să își modernizeze cramele, cu bani europeni. Pe vremea imperiului austro-ungar, vinul din zona sa era produs pentru Casa Regală de la Viena.

Viile familiei lui Ur Sigismund se întind pe 17 hectare, în localitatea bihoreană Sântimreu. „E cea mai mare exploatație de vie din Bihor", spune reprezentanul cramelor Ur. Deși nu vrea să se laude, acesta recunoaște că se pot face bani frumoși din viticultură, indiferent de vicisitudinile vremurilor pe care le trăim. E drept că a investit mult timp, energie și mai ales bani, dar a reușit să descurce ițele birocrației și să atragă o finanțare europeană de peste 180.000 de euro, cu care și-a adus secția de vinificație la cel mai înalt nivel, făcând-o competitivă la nivel european. „ Aproape doi ani am umblat să scriem proiectul, ca să obținem finanțare prin Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală. A fost foarte greu, dar a meritat", spune Ur Sigismund, care are acum o presă pneumatică  ultramodernă, care poate prelucra patru tone de struguri în numai trei ore. „Anul acesta producția medie la hectar a fost de circa 7 -8 tone de struguri. În 2009 a fost mai mare, de circa 12 tone pe hectar", spune viticultorul.

image

Cumpărători din Ungaria și Germania

Ur Sigismund se ocupă și de comercializarea vinului produs. „Avem cinci magazine în județ, patru la Oradea și unul în Marghita. Ne-am dori să exportăm, dar deocamdată luăm lucrurile pas cu pas", povestește acesta. Faptul că nu a cucerit încă piața europeană nu înseamnă că vinul său nu este apreciat peste hotare. „Avem mulți clienți din Ungaria și Germania, care cumpără vin din magazinele noastre", spune Ur. În privința faptului că, pe timp de criză, a reușit să își crească cifra de afaceri cu circa 40 de procente, Ur spune că acest lucru se datorează calității vinului, dar și marketing-ului.

image

Pentru Casa Regală de la Viena

Cunoscutul enolog orădean Dorin Popa povestește că podgoria Diosig, din care face parte și Sântimreu, are o tradiție de mii de ani în cultura vinului. „Apogeul a fost în perioada imperiului austro-ungar, când se făcea primul soi de Riesling de Diosig, pentru Casa Regală de la Viena", spune Dorin Popa, care crede în potențialul vinului de Sântimreu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite