Portretistul criminalist recrutat de FBI a lansat un "manual" pentru polițiști

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Lăzău, portretistul criminalist al Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, a lansat cartea "Arta Criminalistică". Volumul este structurat pe trei capitole importante: Portretul robot, Îmbătrânirea facială şi Reconstrucţia facială.

Subinspectorul Florin Lăzău este singurul din Europa care are atestat în realizarea de portrete robot și este singurul artist criminalist din țară care face portret robot în creion și poate preda această meserie oriunde în lume.

Cu ajutorul lui, polițiștii orădeni au reușit să rezolve sute de cazuri. El este cel care desenează portretele criminalilor sau a copiilor dispăruți. Și face asta cu foarte mult talent, fiind foarte apreciat în rândul polițistilor. El este singurul din țară care realizează portrete robot în creion. "Restul colegilor se folosesc de programe speciale, concepute în SUA, însă care nu sunt folosite de specialiştii americani. Ei desenează tot în creion, pentru că s-a ajuns la concluzia că-i mai bine aşa", a subliniatpoliţistul. Ca dovadă, a fost chemat să participe la un curs în Statele Unite ale Americii, care a avut loc la Universitatea "Northwestern" Chicago, unde s-a perfecționat în domeniul artei criminalistice (Forensic Art) care include realizarea portretelor robot, îmbătrânirea facială şi reconstrucţia facială. Cursul a fost ținut de cel mai bun portretist din Statele Unite ale Americii, Lois Gibson. "Au fost 18 cursanţi, toţi din SUA, mai puţin eu", declară portretistul. "Am profitat de această şansă, în urma obţinerii titlului de "Poliţistul Anului", acordându-mi-se un premiu în bani care să-mi faciliteze această deplasare. Sunt singurul artist criminalist atestat, membru activ al I.A.I. International Association for identification (Asociaţia Internaţională a Identificărilor) din România", precizează polițistul.
"În urma participării la acest curs, am trecut "la treabă", în sensul punerii în practică a tot ceea ce a venit în completarea cunoştinţelor mele. Mizând pe un bagaj de „abilităţi" în domeniu, bine conturat, am început colaborarea cu "Centrul National pentru Copii Dispăruţi - Focus". În cadrul acestei colaborări am efectuat îmbătrâniri faciale, digitale ale minorilor dispăruţi cu mult timp în urmă, fiind implicat în numeroase campanii organizate de diferite posturi de televiziune ori diverse instituţii pe linie de minori dispăruţi, inclusiv internaţionale", adaugă Florin Lăzău. Tot în urma cursului orădeanul poate preda arta criminalistică oriunde în lume.

Criminal prins cu ajutorul lui

Unul dintre cele mai importante cazuri rezolvate cu ajutorul polițistului a fost o crimă petrecută în urmă cu aproximativ doi ani. Atunci șoferul unui jeep a fost găsit strangulat în mașină, într-o pădure. "Exista un cerc de suspecți, iar în baza portretului robot făcut de mine au reușit să restrângă cercul de suspecți la o singură persoană", povestește portretistul.Florin Lăzău lucrează în cadrul Serviciului Criminalistic din IPJ Bihor. Este absolvent al Şcolii de subofiţeri de poliţie "Vasile Lascăr " Câmpina, promoţia 1999. În perioada 1999-2003 a lucrat în cadrul Biroului "Furturi din Auto" din cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, iar din 2003 realizează portrete robot.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite