Oradea: Portret / Kovacs Robert, campion național la trial bike

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret / Kovacs Robert, campion național la trial bike
Oradea: Portret / Kovacs Robert, campion național la trial bike

Adolescentul visează să participe la mondiale. Știe să facă minuni pe bicicletă, sărind peste obstacole, fără să-și rupă un deget. Kovacs Robert este campion național la juniori, la trial bike (exerciții cu bicicleta).

Titlul l-a obținut anul trecut la Timișoara. Pasiunea sa pentru biciclete este însă mult mai veche. Avea numai zece ani când, hotărât să-și construiască propria bicicletă, a renunțat la o bărcuță pe care o confecționase de unul singur, dând-o la schimb pentru un cadru de bicicletă. Pe parcurs a făcut rost de roți, a primit un ghidon de la un prieten și, în circa trei luni, și-a văzut visul cu ochii. Fericirea nu i-a fost de lungă durată. După circa un an și jumătate, cineva i-a furat-o. A avut însă timp suficient să devină dependent de bicicletă. Mai târziu, pe la 14 ani, i-a cunoscut pe băieții care practicau trial bike și a știut imediat că asta vrea să facă și el, să sară cu bicicleta fără șa, peste obstacole de tot felul, cu cât mai înalte, cu atât mai bine. “Nu mi-am rupt nimic deocamdată. Au fost câteva julituri, dar nimic care să mă oprească din drum”, povestește Robert, care visează să ajungă, cândva, campion mondial la trial bike. Despre relația cu ceilalți membri ai comunității de bikeri Robert spune că este una constructivă. “Ne împingem de la spate. E o mare concurență între noi și parcă ne ambiționăm unii pe alții”, recunoaște biciclistul.

Consecvent
De când s-a apucat de acest sport, Robert încearcă să participe la toate concursurile care au loc în țară, de-a lungul unui an. “Sunt circa cinci competiții anuale, la Oradea, Cluj, Timișoara, Cisnădie, Reșita, București, Constanța, Miercurea Ciuc. La Oradea este cel mai bine organizat”, crede Robert. Anul acesta, la Miercurea Ciuc, a ocupat locul trei la categoria Elite (cea mai dificilă categorie). Pentru a avea rezultate optime, Robert se antrenează câte trei ore pe zi iar în zilele în care nu iese cu bicicleta, merge la înot.

Atent la detalii
O altă pasiune a sa este modelismul, pe care îl practică din clasa a șaptea. “Îmi plăceau avioanele și îmi doream să ajung pilot. Cum la Oradea nu exista posibilitatea unor cursuri de aero-modelism, am început cu navo-modelismul”, își amintește Robert. În acest domeniu, ultima reușită este obținerea premiului trei pe țară, la concursul de modelism de la Amara. Robert spune că acest hobby i-a dezvoltat atenția către detalii și l-a transformat într-un perfecționist până în măduva oaselor. Acum nu mai are timp pentru modelism, fiindcă lucrează, în colaborare, la o firmă care comercializează jocuri RC (teleghidate). Când nu proiectează și construiește automatizări pentru aceasta, îl ajută pe tatăl sau, lucrând în construcții. După terminarea liceului vrea să se înscrie la Facultatea de Mecatronică, din Timișoara.

Întrebări și răspunsuri
Care sunt recordurile tale, în trial?
Înălțimea maximă la care am sărit este de 1,50 m. În acest sport ideea este să rămâi mereu pe bicicletă, fără să pui picioarele jos.
Care este cel mai greu traseu parcurs?
La “Cluj on the rocks”, unde obstacolele erau stânci naturale.
Cât ai investit în bicicletă?
Pentru cea pe care o am acum am cheltuit deja circa două mii de euro.
Care e cea mai mare nemulțumire a ta, în calitate de sportiv?
Că nu avem unde să ne antrenăm, în condiții proprii. Am adunat semnături și am depus o cerere pentru a obține un spațiu pentru antrenamente, dar nu s-a concretizat nimic, deocamdată.

Profil:

Născut: 25 octombrie 1990, Oradea
Studii: clasa a XIII-a, Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida
Familie: un frate și o soră

Ce-i place:
Pentru Robert bicicleta și exercițiile de trial sunt ca un drog, asigurându-i necesarul zilnic de adrenalină. Îi place să-și îmbunătățească bicicleta, să o facă tot mai performantă, meșterind la ea ori de câte ori are timp. Este pasionat și de jocurile teleghidate, snowboard și  fotografie. “Cel mai mult îmi place să câștig”, spune Robert.
Ce nu-i place:
Bikerul urăște violența și muzica rap. Deși îi place să mănânce, spune că nu suportă fast-food-ul, singura excepție în acest sens fiind pizza, de care se declară îndrăgostit. Îl deranjează faptul că, în timpul exercițiilor cu bicicleta, i se întâmplă des să-și distrugă telefonul. Nu tolerează manelele.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite