Oradea: „Porcina” românească are vaccin unguresc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: „Porcina” românească are vaccin unguresc
Oradea: „Porcina” românească are vaccin unguresc

Românii din localităţile de graniţă au acum acces la serul care a ajuns, de la sfârşitul lunii octombrie, în farmaciile maghiare. Clienţii pot cumpăra serul doar pe baza unei reţete de la medicul de familie. Românii îl comandă, se întorc cu reţeta şi îl achită.

Vaccinul poate fi găsit chiar şi într-o banală farmacie din comuna maghiară Berettyóújfalu, situată la aproape 40 kilometri de Oradea. „În această săptămână, s-au interesat câţiva clienţi din România de posibilitatea de achiziţionare a vaccinului. În farmaciile din Ungaria se comercializează două tipuri de vaccin. Cel împotriva gripei cu virusul AH1N1 prezintă interes din partea românilor. Trei persoane l-au comandat deja şi se vor întoarce pentru a-l cumpăra”, a declarat farmacista Bernadett Frozsi pentru reporterii „Adevărul de Seară” din Oradea.

Medicii români nu ne vaccinează „ungureşte”
Preţul maxim la care poate fi achiziţionată o doză de vaccin în farmaciile din Ungaria este de 1930 forinţi. Convertit în lei, acesta ar ajunge la 35,65 lei. În Ungaria, medicul de familie poate percepe o taxă similară pentru efectuarea vaccinării. Aceasta nu poate depăşi 1930 de forinţi. Medicii din Oradea spun că nu au primit solicitări din partea unor pacienţi pentru efectuarea vaccinului. „Noi îi sfătuim să aştepte până când vaccinul se va produce şi comercializa în România”, a spus dr. Dorin Toma, medic de familie.

Măsuri de siguranţă
Populaţia este sfătuită în continuare să evite locurile aglomerate, să se spele pe mâini cât mai des şi să consume vitamine.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite