Polițiștii arestați, complici în furtul unor plăci de aluminiu ce urmau să ajungă la o centrală atomică
0
Doi polițiști și un civil din Salonta au fost arestați pentru 30 de zile. Polițiștii Radu Lobonț și Petru Cionta sunt acuzați de luare de mită și complicitate la furt calificat. Salontanul Marius Mâte este acuzat de furt calificat. În același dosar a mai fost arestat și polițistul Ionuț Bar, acuzat că ar fi prădat un TIR cu cupru, răsturnat în octombrie la Mădăras, care transporta plăci de cupru pentru o centrală atomică
Cei trei au fost arestați miercuri seara, după pronunțarea magistraților Tribunalului Bihor. Marius Măte a reușit să fugă din țară înainte să fie încarcerat. Polițiștii sunt acuzați că ar fi pretins 3.500 de euro mită, de la colegul lor de serviciu, Ionuț Bar, arestat și el. Contra sumei de bani, polițiștii i-ar fi facilitat lui Bar jefuirea unui TIR răsturnat, încărcat cu cupru. Furtul ar fi fost comis în luna octombrie, iar polițistul Ionuț Bar a fost ajutat de trei prieteni, printre care și Marius Mate, cel care a reușit să fugă. Cuprul furat valora peste 30.000 de euro. Potrivit anchetatorilor, cuprul furat de polițiști a fost vândut cu 23.000 de euro, în Ungaria.
Plăci de cupru pentru centrală atomică
Potrivit procurorilor, în noaptea de 23 spre 24 octombrie. Un TIR încărcat cu plăci de cupru, condus de un cetățean belarus, s-a răsturnat în apropiere de localitatea Mădăras. Polițistul Ionuț Bar l-ar fi contactat pe colegul lu,i Radu Lobonț, de la Poliția Salonta, căruia i-ar fi spus despre planul lui de a fura plăcile de cupru dintr-un TIR răsturnat în noaptea respectivă la Mădăras. Procurorii au notat în rechizitoriu că polițistul Ionuț Bar nu a realizat gravitatea faptei. "Plăcile de cupru erau destinate unei centrale atomice, motiv pentru care de soarta lor se interesează mai multe ambasade", se arată în rechizitoriu. Oamenii legii au subliniat în fața instanței că polițistul Ionuț Bar nu ar fi putut fura cele peste 5.500 de kilograme de plăci de cupru fără ajutorul colegilor săi, Petru Cionta și Radu Lobonț, care aveau misiunea de a securiza zona în care s-a petrecut accidentul rutier. "Pentru contribuţia lor, inculpaţii nu au fost mulţumiţi cu suma de 3.000 euro proveniţi în urma valorificării cuprului, solicitând 3.500 euro pe care au împărţit-o în mod egal", au arătat procurorii.
Avocații au solicat cercetarea lor în stare de liberate
Avocatul lui Petru Cionta, Gelu Chivari, a susținut în fața instanței că polițistul nu a primit mită de la polițistul Ionuţ Bar. "Suma de 1750 euro a fost cu titlu de împrumut, bani pe care i-a returnat imediat după ce a descoperit provenienţa acestora", a susținut avocatul. Avocatul lui Radu Lobonț, Răsvan Doseanu, a susținut că "la dosar nu există nici o dovadă în sensul că s-ar fi făcut o promisiune de predare a unor sume de bani anterior comiterii faptei de furt" și că la fel ca în cazul lui Cionta, clientul lui a primit banii respectiv tot ca pe un împrumut. În privința lui Marius Măte, avocatul Doseanu a susținut în fața instanței că i s-ar fi încălcat dreptul la un proces echitabil și la apărare, nu a fost citat, se află la muncă în Spania și a solicitat respingerea propunerii de arestare preventivă.
Polițiștii au fost dați afară
Șeful Inspectoratului Județean de Poliție Bihor, comisarul șef Adrian Bucur, a declarat astăzi pentru Adevărul de Seară Oradea că Radu Lobonț și Petru Cionca nu mai sunt polițiști. "Au fost cercetați în prealabil și i-am dat afară. Luni au fost informați că nu mai fac parte din Poliție", a declarat Bucur. El a spus că și în cazul lui Ionuț Bar se va face o anchetă internă. "Cât timp este în arest nu pot să-l cercetez în prealabil", a spus șeful IPJ Bihor