Poliţiste tinere şi frumoase în loc de portari, la Primăria Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la 1 iulie, de când s-a inaugurat Sala Ghişeelor - noul centru de relaţii cu publicul din incinta Primăriei Oradea, vechii portari au fost înlocuiţi cu poliţiste locale. O blondă şi o brunetă  monitorizează toată activitatea din primărie, cu ajutorul unui sistem computerizat, fiind practic „ochii şi urechile"  primăriei.

De luni până vineri, între orele 7.30 şi 16.30, iar joia între orele 7.30 şi 18.30, cele două poliţiste stau la dispoziţia orădenilor, ajutându-i să ajungă lă  ghişeul căutat. Fiindcă fişa postului lor presupune ca acestea „să impună ordine şi respect, prin prezenţă", dar şi să eficientizeze serviciile din Primăria Oradea, cele două poliţiste sunt mereu ferme pe poziţie, cu zâmbetul pe buze, gata să ajute orădenii care riscă să se piardă în „piramida" lui Bolojan - cum este denumită Sala Ghişeelor - din cauza acoperişului în formă piramidală.

Cu ochii în patru

Cosmina Bică, în vârstă de 31 de ani, este poliţista care lucrează la biroul de monitorizare, prima care îi întâmpină pe orădenii care intră în incinta primăriei. „Când e vorba de o femeie, cetăţenii sunt mai politicoşi, mai receptivi şi mai ascultători", a observat, „pe propria piele", Cosmina. Dincolo de rolul de îndruma orădenii, scutindu-i de rătăciri pe holurile primăriei, Cosmina trebuie să identifice şi să legitimeze persoanele suspecte. „Am grijă să nu intre în primărie persoanele aflate în stare de ebrietate, puse pe scandal", a spus Cosmina. Cu ochi de vultur, aceasta supraveghează, cu ajutorul mai multor camere video, toată activitatea din Sala Ghişeelor, gata să intervină în caz de pericol. „Trebuie să observ dacă se întâmplă ceva, la fiecare ghişeu. Nu am avut deocamdată situaţii dificile. Au fost câteva persoane în stare de ebrietate, dar le-am rugat să revină altă dată şi m-au ascultat", a spus Cosmina.

image
image

Dă click pe poze pentru a vizualiza mai multe fotografii cu noii „portari” de la Primăria Oradea

Orădenii, surprinşi de frumoasele poliţiste

După ce au trecut de Cosmina Bică, orădenii ajung la Florina Erdeli. Frumoasa brunetă în vârstă de 24 de ani a lucrat şi la ordine publică, patrulând prin oraş. Acum are rolul de a-i ajuta pe orădeni să îşi economisească timpul petrecut în primărie. „Oamenii sunt foarte surprinşi când îi salut şi îi întreb cu ce pot să-i ajut, unde vor să ajungă. Aproape toţi se opresc să-mi mulţumească la ieşire", a spus Florina Erdeli. Aceasta recunoaşte că unele persoane fac glume cu privire la faptul că sunt întâmpinate de poliţiste atât de tinere, dar nimic supărător. „Reacţia orădenilor este foarte bună, în general", a spus Florina, lucru confirmat şi de orădeanul Marius Cicu. Acesta are des treabă în primărie şi este foarte mulţumit de serviciile celor două poliţiste. „Mai nou este o plăcere să vii la primărie", a spus Marius Cicu. De aceeaşi părere este şi orădeanul Daniel Iuga. „Cele două poliţiste sunt de un real ajutor", a spus Daniel Iuga.

Imagine şi eficienţă

Primarul Ilie Bolojan a explicat că înlocuirea portarilor cu poliţiste tinere şi frumoase reprezintă o  chestiune legată de eficienţă. „Nu le putem trimite în Gutenberg (n.r. cartier de la periferia oraşului) sau să pună blocatoare la maşinile parcate neregulamentar", a spus primarul Ilie Bolojan. Paul Kover, director adjunct la Poliţia Locală Oradea, a subliniat că poliţistele lucrează doar în intervalul orar în care este deschisă Sala Ghişeelor, după care paza este preluată de către portari. „La Poliţia Locală Oradea lucrează 56 de poliţişti locali, dintre care 12 sunt persoane de sex feminin", a spus Paul Kover. „Poliţistele dau o altă imagine primăriei", a recunoscut directorul adjunct al Poliţiei Locale Oradea. Primăria Oradea este singura instituţie publică din oraş unde lucrează poliţiste în loc de portari.

„Poliţistele schimbă imaginea primăriei şi îi fac pe orădeni să se simtă bineveniţi", Paul Kover, director adjunct Poliţia Locală

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite