Poezia preferată a lui Tőkés László: "Nu am nici tată, nici mamă/ Nici Dumnezeu, nici patrie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poezia preferată a vicepreședintelui Parlamentului European, Tőkés László, este "Cu inima curată", scrisă de Attila József, poet maghiar cu rădăcini românești. Tőkés a spus că un alt scriitor preferat al lui este și Lucian Blaga, în special poemul "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" scris de poetul român.

Tőkés László a recitat prima strofă din poezia lui preferată, cu ocazia Zilei Poeziei Maghiare. "Nu am nici tată, nici mamă/ Nici Dumnezeu, nici țară/Nici sărut, nici iubită/Nici leagăn, nici sicriu", a recitat fostul episcop reformat. Traducerea corectă a versurilor din poezia lui Attila József este: "Nu am nici tată, nici mamă/ Nici Dumnezeu, nici patrie/ Nici leagăn, nici giulgiu / Nici sărut, nici iubită". "M-am născut cu poeziile lui și am o părere excepțională despre el. Attila József a fost un revoluționar, care a avut o viață tragică", a mărturisit Tőkés László.

Îi place Blaga, însă nu cunoaște versurile

Întrebat dacă poate recita un vers și dintr-un poet român, europarlamentarul a spus că nu. "Probabil că aș putea, dar nu am citit poezii în limba română. În general nu prea am citit poeme, eu sunt un cititor de presă", a glumit Tőkés László, care a adăugat că are totuși un poet român preferat. "<Eu nu strivesc coroana de minuni a lumii>, îmi amintesc de la orele de limba română. Lucian Blaga este un poet îndrăgit de mine. În această lume înstrăinată de valorile credinței în Dumnezeu, este foarte important pentru noi să păstrăm această coroană de minuni a lumii", a spus Tőkés László. De fapt, europarlamentarul se referea la poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii", a poetului Lucian Blaga.

Cine a fost Attila József

Attila József a fost unul din cei mai însemnați poeți maghiari din secolul al XX-lea. Poezia lui lirică, personală, tratează condiția orfanului și intemperiile dragostei, iar poezia lui socială, strâns legată de aceasta, descrie viața de privațiuni și mizeră a clasei proletare. Poetul s-a născut la 11 aprilie 1905 la Budapesta. Tatăl său, Iosif Aron sau Aron Jozsef (1871-1937) era un muncitor de origine română din satul Firiteaz, din zona Aradului, iar mama sa, Pőcze Borbála (1875-1919) era fiica unor țărani maghiari din localitatea Szabadszálás din regiunea Kiskunság (Mica Cumanie) care lucra la Budapesta ca spălătoreasă. Attila a avut două surori - Etta sau Ethel și Jolán. Tatal a părăsit familia când băiatul avea trei ani. După unele zvonuri emigrase în America, dar în cele din urmă s-a găsit că revenise în Transilvania, s-a recăsătorit și a murit la Timișoara. Din cauza originii tatălui, Attila a fost înregistrat în registrele oficalităților ungare ca fiind de religie creștină de rit oriental, adică ortodoxă. Această identitate "excentrică" a contribuit și ea, se pare, alături de circumstanțele abandonării de către părinți, la sentimentul de înstrăinare pe care poetul l-a avut adesea pe parcursul vieții. "Eram considerat un copil minune, deși de fapt nu eram nimic altceva decât un orfan", a scris poetul în autobiografia sa.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite