Podul rutier construit în zona Sovata va fi inaugurat de orădeni anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de construcție a noului pod rutier din cartierul Sovata sunt în toi. În ciuda opoziției întâmpinate de ecologiști și de locuitorii cartierelor Sovata și Ioșia, primăria a decis să meargă până la capăt cu investiția de aproape patru milioane de euro care este menită să fluidizeze traficul.

Inaugurate în data de 2 noiembrie, lucrările la noul pod rutier de pe Sovata au termen de finalixare de 12 luni. Acesta va face legătura între cele două maluri ale Crişului Repede, pe relaţia strada Oneştilor - strada Sovata - strada Fagului - strada Carpaţi - Bulevardul Dacia.

Amplasamentul pentru începerea racordurilor la pod şi pentru începerea forajelor la culei şi la piloni a fost pregătit de executantul lucrării,  S.C. C.C.C.F. Drumuri şi Poduri Timişoara. A fost decapat stratul vegetal şi s-a executat accesul pentru platforma de forare a pilonilor podului. Totodată, a fost transportat balastul pe platformă.„Podul va avea o lungime de 108 metri, 3 deschideri, 2 benzi de circulaţie, 2 trotuare, o pistă de biciclişti, precum şi rampe subtraversate de pasaje pietonale", a precizat d-l Alexandru Achim, managerul de proiect. Valoarea podului este de peste 1.700.000 de euro.

Sămânță de ceartă

Ideea înlocuiri podului de pontoane cu unul rutier a stârnit controverese. Localnicii dar și ecologiștii s-au opus ideii. "În Viena, capitala Austriei, în care trăiesc aproape 2 milioane de locuitori, există 20 poduri peste cele două braţe ale Dunării, din care doar 5 sunt rutiere, iar 11 sunt destinate exclusiv pietonilor şi bicicliştilor. Cu toate acestea, traficul în Viena e foarte fluent datorită sincronizării semafoarelor, a transportului în comun excelent şi a drumurilor fără gropi", a argumentat unul dintre locuitorii cartierului, Orlando Balaș.

În luna martie a acestui an, ecologiștii s-au opus vehement ideii. Dacă inițial au încercat să combată autoritățile în cadrul unei dezbateri publice, ecologiștii au fost nemulțumiți de reacția autoriîților locale și de felul în care au fost tratați. "Ne manifestăm public, prin interemediul acestei scrisori deschise, nemulţumirea referitor la modul în care conducerea PMO a înţeles să organizeze aceast simulacru de dezbatere publică, fără a ţine cont de reglementările legale, de regulile bunului simţ şi nu în ultimul rând de scopul dezbaterii, găsirea soluţiilor cele mai bune pentru un proiect", au menționat aceștia într-o scrisoare deschisă.

Păstrează și podul pietonal

Cu toate astea primăria a decis să dea startul lucrărilor, an unțând îsă o schimbare. Actualul pod de pontoane nu va fi dezafectat. După terminarea podului rutier, podul de pontoane va fi mutat în amonte, în apropiere de Grupul Școlar Mihai Viteazu și va fi reabilitat în totalitate. Primăria preconizează că această acțiune va avea loc în primăvara anului 2012.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite