Oradea: Portret/Florin Pleșca, orădeanul care aduce gheața

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Portret/Florin Pleșca, orădeanul care aduce gheața
Oradea: Portret/Florin Pleșca, orădeanul care aduce gheața

Florin și Gabi Pleșca, doi frați orădeni, conduc cea mai mare fabrică de gheață din țară.

În urmă cu 9 ani, doi frați din Oradea au pus bazele celei mai mari fabrici de gheață din țară. Deși în primi ani afacerea a mers foarte greu, încet firma s-a dezvoltat, iar acum distribuie gheață în toată țara. Pe lângă cuburile de gheață alimentară, firma produce și blocuri mari de gheață, care sunt transformate de un artist în scuplturi. Cea mai cunoscut client din ultimul an este  National Geographic, pentru care a fost realizat un cub cu latura de 1 metru, în mijloc cu un lingou de aur.

Cum le-a venit ideea?

“Prin 2000 fratele meu cu prietena lui s-au dus într-o pe o terasă, la un suc şi o pizza. Pe bar era o frapieră şi fratele meu a cerut cuburi de gheaţă, dar barmanul a spus că nu are aşa ceva. Frapiera era doar de design”, povestește orădeanul. Așa le-a venit celor doi ideea afacerii.  “Doream să facem ceva ce nu se găsea pe la noi. Nu am luat ideea de afară, pur și simplu ne-am gândit să facem gheață”, spune Florin Pleșca. Deși nu știa nimic despre ce presupune producțioa de gheață, cei doi au pornit afacerea. Au reușit să dea de proprietarii unei fabrici din Ungaria, care i-au inițiat în tainele acestei afaceri. De altfel, potrivit lui Florin Pleșca, la momentul respective în Europa funcționau două fabrici de gheață, una în Spania, cu o tradiție de zeci de ani, și cea din Ungaria. „Am avut mare noroc cu firma din Ungaria. Cam la un an de la pornirea afacerii eram acolo când am văzut o mașina care livra gheață, am luat numărul de telefon și am dat de proprietarii fabricii”, își amintește orădeanul. El spune că datorită lipsei unei culturi pentru cuburile de gheață în România, în primi ani afacerea a mers foarte greu. “Fără fratele meu nu am am fi reușit. El a fost capul întregii afaceri, ideea i-a venit lui. Cu hotărârea și tăria lui de caracter am reușit să ducem afacerea mai departe”, recunoaște Florin Pleșca.

Cea mai mare din țară

Fabrica celor doi frați orădeni are cea mai mare capacitate de producție din țară și cea mai mare arie de distribuție. Cei doi au cumpărat cel mai bun utilah de făcut gheață, din SUA, și produc 20 de tone de cuburi de gheață alimentară, zilnic. Anul viitor vor să cumpere un nou utilaj, pentru a dubla producția. Anul trecut au reușit să dezvolte afacerea și să deschidă o filială importantă la București, de unde se distribuie gheața pentru zona din jurul capitalei. Cei doi mai au distribuitori în Craiova și unul pentru Moldova. Gheața produsă la Oradea este împachetată în pungi de 2 și 2,5 kilograme și ajunge în rețelele de benzinării Petrom, Rompetrol, Mol, în cluburile The Office sau Bamboo din Bucureşti şi la hotelurile Crown Plaza, Intercontinental, Marriot, Rin Grand Hotel și Raddison. De altfel, principal piață este Bucureștiul și Constanța. Pentru anul viitor, Florin Pleșca își dorește să dubleze capacitatea de producție, de distribuție și vânzările. Spune că deocamdată criza economică nu i-a afectat, în sensul că vânzările nu au scăzut. “Dorim foarte mult crearea unei culture pentru produsele noastre. Dorim să facem din cuburile de gheață un produs de larg consum, cum este apa plată de exemplu”, spune Florin Pleșca. Toate astea au însă un preț, un sezon cei doi proprietari nu au zile libere sau vacanțe.

Profil
Născut
La 1 mai 1972, Oradea
Studii
Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică Oradea
Experiență
Proprietar Icelandia
Familie
Căsătorit, o fetiță

Ce-i place
Îi place muntele, să alerge și să înoate. “Din păcate nu am timp de aceste activități decât în extrasezon. Vara nu-mi permit concedii sau zile libere”. I-ar plăcea să se apuce de snowboarding.
Ce nu-i place
Nu-i plac ipocrizia, snobismul și mitocănia. “Sunt caracteristice pentru societatea românească din ziua de azi”. Nu-i place litoratul românesc. 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite