Planul de reorganizare propus de Inspectoratul Școlar poate reduce 276 de norme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut, în sistemul de învățământ bihorean au existat 10.054 de posturi. Deși în septembrie a redus 786 de norme, Inspectoratului Școlar Județean i se cere să mai reducă numărul acestora cu 551. Autoritățile susțin că acest lucru este imposibil.

Șeful Inspectoratului Școlar Bihor recunoaște că anul trecut în sistemul de învățământ bihorean trebuiau să existe 9.976 posturi, însă chiar și după reducerea celor 786 norme din luna septembrie, numărul acestora era de 10.054. Măsura prevăzută în ordonanța de urgență privind dininuarea posturilor i se pare însă aberantă. "Nu vom putea să mai reducem sub nicio formă 551 de norme. 276 am mai putea reduce, dar acesta este maximum", a precizat Dorel Luca.

Planul de reorganizare trebuie definitivat până în luna martie

Ca să se conformeze cât de cât prevederilor în vigoare, conducerea Inspectoratului Școlar Județean a propus un plan de reorganizare. "Până pe 12  martie trebuie să avem soluții. Acum analizăm posibilitățile", a spus, într-o conferință de presă, Dorel Luca. Planul de măsuri prevede existența unei singure unități de învățământ cu personalitate juridică într-o comună. De la această regulă vor face excepție acele localități în care există școli pentru etnici. Aici se vor reduce 3,5 norme. O altă soluție propusă de Inspectorat este comasarea claselor cu efective sub media stabilită de lege. La acest capitol se pot economisi 70 de norme. Predarea disciplinei educație fizică la ciclul primar de către învățători ar aduce o economie de 20,6 norme, în vreme ce reorganizarea centrelor bugetare le-ar reduce doar cu 8. Una dintre școlile "Alexandru Roman" și "Lucreția Suciu" din Oradea ar putea fi desființată. Potrivit Inspectoratului Școlar, în cadrul acestor școli studiază un număr mic de elevi. Reorganizarea unităților din mediul rural și urban ar economisi aproximativ 60 de norme. "Când se vor comasa două școli, se va face o evaluare și vom încerca să le asigurăm profesorilor locuri de muncă în alte școli", a spus inspectorul șef Dorel Luca.   

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite