Picturile rupestre, găsite în peștera Coliboaia, nu sunt accesibile publicului larg

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de speologi români a găsit într-o peșteră din județul Bihor mai multe picturi ce pot fi încadrate ca aparţinând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian, între 23 000 şi 35 000 de ani. Este pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă arta parietală aşa de veche.

Speologii Tudor Rus (Club de speologie Speodava Ştei), Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu (Asociația de Speologie Speowest Arad) și Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad) au descoperit într-o peşteră din România picturi paleolitice.

Picturile au fost descoperite în peștera Coliboaia. "Picturile negre reprezintă animale, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri. Aici se găsesc de asemenea şi câteva gravuri. Pe sol sunt răspândite oase de urs. În timpul şederii în peşteră, urşii au zgâriat şi au lustruit pereţii peşterii", a explicat Viorel Lascu, președintele Federației Române de Speologie.

Potrivit directorului Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, zona nu este una accesibilă publicului larg și probabil va rămâne așa, având în vedere că trebuie trecut pe sub  apă pentru a ajunge la picturi. "Încă sunt în curs de verificare, zona este sub protecție, închisă. Încă testăm niște lucruri, dacă se va confirma este vorba de o descoperire senzațională", a spus Chiriac. El a precizat că probabil nici după finalizarea cercetărilor zona nu va fi deschisă publicului ci va rămâne o rezervație arheologică accesibilă în primul rând specialiștilor.

Specialiștii au atestat autenticitatea picturilor

O echipă franceză, formată din speologii Marcel Meyssonnier şi Valérie Plichon, un paleontolog specializat pe ursul de peşteră, Michel Philippe, preistoricul Françoise Prudhomme şi doi specialişti în artă de peşteră, Jean Clottes şi Bernard Gély, au ajuns la picturi la 16 mai 2010 şi au atestat autenticitatea acestora. Echipa a beneficiat de suportul logistic al asociatiilor Speodava Stei, Speowest Arad, Franța România Speologia si a Parcului Natural Apuseni sub coordonarea lui Viorel Lascu. "După factura acestora, picturile pot fi încadrate ca aparţinând unei perioade vechi a artei parietale, Gravettian sau Aurignacian, între 23 000 şi 35 000 de ani", a precizat Viorel Lascu. Este pentru prima dată când în Europa Centrală se atestă arta parietală aşa de veche.



Peștera, pusă în stare de conservare

image

Peştera, numită Coliboaia, este situată pe teritoriul Parcului Natural Apuseni, judeţul Bihor - România. Este străbătută de un râu subteran, care formează mai multe sifoane, făcând astfel excepţională, dar şi dificilă parcurgerea peşterii. Picturile sunt conservate într-o galerie înaltă. Alte picturi au fost probabil distruse de apă. "Peștera a fost pusă în stare de conservare prin grija Federaţiei Române de Speologie şi a Administraţiei Parcului Natural Apuseni sub autoritatea  arheologică a Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea şi administrativă a Consiliului Judeţean Bihor. Muzeul Ţării Crişurilor este autorizat de către Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului  Naţional pentru a dezvolta cercetările printr-un complex proiect de cercetare multiinstituţional şi multinaţional", a declarat Viorel Lascu, președinteleFederației Române de Speologie.



Foto: Andrei Posmoșanu

image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite