Piaţa Unirii îşi schimbă faţa. Vezi aici cum va arăta.

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Unirii se modernizează
Piaţa Unirii se modernizează

Până în 2013 Piaţa Unirii, din Oradea,  va fi de nerecunoscut. În cursul acestei săptămâni a fost semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea zonei centrale a oraşului.

Primarul Ilie Bolojan a anunţat, azi, că în cursul zilei de ieri, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord Vest a fost semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea şi modernizarea Pieţei Unirii. Acest proiect este finanţat prin intermediul Programului Operaţional Regional 2007-2013, fiind de o importanţă majoră pentru investiţiile orădene iniţiate de municipalitate.

  

Piaţa Unirii se modernizează Piaţa Unirii se modernizează Piaţa Unirii se modernizează

Dă click pe poze pentru a vizualiza mai multe imagini

Creşte calitatea vieţii

"În urma proiectului, va creşte calitatea vieţii în Oradea prin reabilitarea infrastructurii urbane, se vor îmbunătăţi condiţiile de transport şi mobilitatea populaţiei, crescând totodată şi atractivitatea turistică a ansamblului urban şi a Centrului istoric din municipiu", a spus primarul Oradei.

Prin intermediul proiectului „Reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri în Piaţa Unirii" se va reabilita integral şoseaua şi suprafeţele pietonale, fiind înlocuite înlocuite elementele constitutive ale mobilierului urban.

Totodată,  va fi redată circulaţiei pietonale o suprafaţă aproximativ 9700 de metri pătraţi prin extinderea suprafeţelor destinate exclusiv pietonilor, şi se va încuraja transportul alternativ prin crearea a aproximativ 300 metri de piste de bicicletă. "Proiectul preconizează scăderea poluării mediului cu 25% şi fluidizarea traficului prin reconfigurarea circulaţiei auto în Piaţa Unirii, diminuarea semnificativă a circulaţiei autovehiculelor şi eliminarea parcărilor", a mai precizat Ilie Bolojan.

Stilul architectural, conservat

Ansamblul decorativ arhitectural-sculptural, proiectat în 1926 de arhitectul Duiliu Marcu, va fi conservat. Vor fi restaurate elementele componentelor artistice, spaţiile verzi vor fi remodelate şi se va realiza un iluminat ambiental specific. Totodată, prin construcţia a cinci fântâni arteziene şi valorificarea obiectivelor de for public din interiorul pieţei, se va reda o ambianţă proprie atmosferei istorice a pieţii.

Valoarea totală a proiectului este peste 21.000.000 de lei,  dintre care contribuţia nerambursabilă este de aproximativ 17.000.000. „Contractul de finanţare fiind semnat, în perioada imediat următoare vom trece la organizarea licitaţiilor necesare pentru a demara cât mai repede lucrările. Având în vedere faptul că perioada de implementare a proiectului este între martie 2012 şi septembrie 2013, intenţionăm ca anul viitor să avem Piaţa Unirii reabilitată şi modernizată", a punctat  primarul Ilie Bolojan.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite