Petrolistul orădean Racz Attila, trimis în judecată pentru evaziune fiscală de 20 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Racz Attila
Racz Attila

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a petrolistului orădean Racz Attila, acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală şi trafic de influenţă. Deşi în iulie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea sa preventivă, acesta a fost liberat în luna septembrie, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit comunicatului postat astăzi pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, alături de Racz au mai fost trimise în judecată alte 14 persoane, printre care şi bihoreanca Stroie Carmen, şef laborator la Ecodiesel, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de aderare la un grup infracţional organizat şi complicitate la favorizarea infractorului. Potrivit rechizitoriul Racz Peter Attila (şeful grupării), fraţii Livadariu Ion şi Stelian şi Costache Dumitru au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni de evaziune fiscală în domeniul produselor petroliere, ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu peste 20 de milioane de euro. În demersul lor, aceştia au folosit antrepozitul fiscal al TEXAS GRUP Slobozia, întreaga activitate fiind realizată prin persoane interpuse (cum ar fi inculpatul Ciocoi Florin - administratorul de drept), cu un nivel de şcolarizare redus şi fără pregătire în elaborarea unor operaţiuni comerciale în care sunt rulate sume de ordinul milioanelor de euro. Mecanismul viza, în esenţă, comercializarea de motorină tip Euro 5 fără plata accizelor. Inculpaţii Bodeanu Tudor şi Iordache Costel (administratorii de fapt ai TEXAS GRUP), Costache Dumitru, Cristea Viorica şi Vişan Dumitru au aderat la acest grup şi au supravegheat şi realizat circuitul evazionist. Activitatea evazionistă concepută de inculpaţii din conducerea grupului infracţional a beneficiat şi de sprijinul inculpaţilor Cristea Viorica, contabila în fapt, Harasim Corneliu şi Ciocoi Florin, operaţionalizarea circuitului evazionist fiind efectuată cu sprijinul complicilor Calcan Mihăiţă, Constantin Valentin Adrian, Ion Gheorghe, Neacşu Cornel Aurelian şi Vişan Dumitru.

Afacerea petrotex

 În concret, în cursul anilor 2009 - 2010, inculpaţii care au constituit grupul i-au instigat pe reprezentanţii legali ai TEXAS GRUP să nu evidenţieze în documentele contabile operaţiunile comerciale efectuate şi veniturile realizate, coroborat cu înregistrarea unor operaţiuni fictive. Astfel, sub pretextul fabricării unui produs finit (petrotex) pentru care acciza este mult mai mică, aceştia au achiziţionat în mod legal motorină tip Euro 5 în regim suspensiv de accize. Concomitent, au evidenţiat în contabilitatea firmei în mod fictiv achiziţia de la firme „fantomă" a unei alte materii prime (păcură neconformă) necesare fabricării aşa - zisului produs finit. În continuare, pe baza unor documente contabile false, în contabilitatea TEXAS GRUP OYL Slobozia au fost înregistrate vânzări de petrotex către firme „fantomă" însă în realitate motorina tip Euro 5 a fost comercializată fără plata accizelor către societăţi comerciale care deţin staţii de distribuţie carburanţi din judeţele Sibiu, Botoşani şi Brăila, prin intermediul unor alte societăţi „fantomă". În majoritatea situaţiilor, firmele „fantomă", cu sedii în România, Bulgaria şi Ungaria, au fost constituite în mod special pentru a crea aparenţa de legalitate a acestui circuit infracţional. Sumele de bani obţinute în mod ilegal în modalitatea descrisă mai sus au ajuns în posesia membrilor grupului prin retrageri în numerar din conturile bancare prin intermediul firmelor fantomă, pe baza unor documente care justificau achiziţii fictive de cereale sau fier vechi sau în numele unor persoane fizice care nu aveau nicio legătură cu aceste operaţiuni.

Inculpatul Vişan Dumitru a sprijinit constituirea a două firme fantomă interpuse în circuitul evazionist, participând efectiv la infracţiunea de evaziune fiscală începând cu luna martie 2010. În plus, pe parcursul efectuării cercetărilor în acest dosar penal, Vişan Dumitru a încercat să zădărnicească încercarea organelor de urmărire penală de a stabili adevărata identitate a inculpaţilor Iordache Costel şi Bodeanu Tudor, timp în care îi ţinea la curent pe aceştia cu privire la declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare.

La rândul său, inculpatul Botescu Adrian i-a transmis inculpatei Stroie Carmen un Raport de încercare emis de OIL TERMINAL, rapoartele de încercare astfel obţinute fiind folosite de grupul infracţional pentru a crea aparenţa legalităţii transporturilor efectuate. De asemenea, în perioada iunie - iulie 2011, Botescu Adrian i-a transmis lui Stroie Carmen, angajată la una din firmele deţinute în fapt de inculpatul Racz Peter Attila, o fotocopie a adresei prin care procurorii DNA au solicitat de la OIL TERMINAL informaţii în vederea soluţionării cauzei cât şi răspunsul respectivei societăţi comerciale la această solicitare.

Circuit evazionist

De asemenea, în mod similar, aceiaşi inculpaţi au creat şi un alt circuit evazionist la Vaslui, utilizând antrepozitul fiscal al BLACK BITUMEN FACTORY Vaslui, societate comercială ce deţine în prezent calitatea de antrepozit propus pentru autorizare şi care funcţionează în regim de probe tehnologice, sub supravegherea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Vaslui. Ca urmare a efectuării cercetărilor în prezentul dosar penal, mecanismul creat pentru zona Vaslui nu a mai fost pus în practică.

În cursul lunii octombrie 2008, inculpatul Racz Peter Attila a pretins unei persoane denunţătoare, administrator al unei societăţi comerciale, iniţial 15.000 de euro lunar, pentru ca apoi să pretindă 15% din beneficii săptămânal, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi din cadrul Vămii pentru a favoriza firma denunţătorului în ceea ce priveşte controalele de specialitate. Întrucât denunţătorul nu a fost de acord cu această propunere, Racz Peter Attila i-a propus denunţătorului să folosească antrepozitul său fiscal în scop evazionist, urmând ca prin intermediul acestuia să vândă motorină achiziţionată fără plata accizei, cu justificarea introducerii acesteia într-un produs însă, în realitate, motorina să fie vândută la distribuitori, suma astfel obţinută urmând a fi împărţită între aceştia, inclusiv cu funcţionari din cadrul vămii şi gărzii financiare.

Sechestru

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, în calitate de reprezentant legal al Statului Român, a arătat că se constituie parte civilă cu suma de 87.386.308,61 RON (echivalentul a peste 20 milioane de euro), reprezentând accize, TVA şi impozit pe profit. În vederea recuperării acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra staţiei de prelucrare a reziduurilor petroliere aparţinând TEXAS GRUP OYL precum şi asupra părţilor sociale ale acestei societăţi comerciale. De asemenea, a fost instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând TEXAS GRUP OYL, BLACK BITUMEN FACTORY  şi inculpaţilor Iordache Costel, Bodeanu Tudor, Cristea Viorica, Harasim Corneliu, Vişan Dumitru, Costache Dumitru, Livadariu Stelian, Livadariu Ion.

În libertate

La data de 26 iulie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Racz Peter Attila, Livadariu Ion, Livadariu Stelian şi Costache Dumitru pe un termen de 29 de zile. La data de 31 august 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Iordache Costel şi Bodeanu Tudor pe un termen de 29 de zile, respectiv 30 de zile. Această măsură a fost prelungită faţă de Iordache Costel, iar la data de 8 noiembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus eliberarea provizorie sub control judiciar a inculpatului Bodeanu Tudor. La data de 22 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus înlocuirea arestării preventive cu măsura obligări de a nu părăsi ţara pe un termen de 30 de zile faţă de inculpaţii Racz Peter Attila, Costache Dumitru şi Livadariu Stelian, măsură ce a fost prelungită ulterior. La data de 2 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a dispus liberarea provizorie sub control judiciar a inculpatului Livadariu Ion. La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigare a Fraudelor, din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite