Oradea: Peştera Urşilor riscă să se degradeze dacă nu este amenajată corespunzător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Peştera Urşilor riscă să se degradeze dacă nu este amenajată corespunzător
Oradea: Peştera Urşilor riscă să se degradeze dacă nu este amenajată corespunzător

Peştera Urşilor este administrată de firmele fraţilor Ioan şi Viorel Micula, care au contract cu Parcul Natural Apuseni, pe zece ani.

Marcel Meyssonnier, consilier de tehnică speologică la Direcţia regională de Tineret şi Sport Rhone-Alpes (Franţa), susţine că este şocant faptul că amenajările din Peştera Urşilor sunt foarte vechi.

„Dacă aceste amenajări au fost foarte bune acum zece ani, acum cinci ani trebuia să le schimbe. Nu corespund standardelor”, spune specialistul francez, care a vizitat de mai multe ori peştera.

Potrivit specialiştilor, cavitatea situată pe teritoriul Parcului Natural Apuseni se deteriorează din cauza luminilor şi a materialelor din care sunt amenajate potecile pentru turişti. Specialistul francez susţine că, la ora actuală, există leduri speciale pentru iluminatul peşterilor şi materiale speciale pentru amenajarea potecilor.

Sugestii pentru administrator

„Noi am făcut unele sugestii cu ce ar trebui schimbat în peşteră. Luminile, de exemplu, şi uşile termopan de la intrare. Luminile dau căldură, care schimbă clima în peşteră şi duce la degradarea formaţiunilor, în loc ca ele să se dezvolte în continuare”, explică specialistul Oana Moldovan, de la Institutul de Speologie din Cluj.

Specialiştii din Cluj au făcut recomandări şi cu privire la numărul de turişti. Viorel Micula, directorul firmei care administrează peştera, susţine că se gândesc la investiţii în obiectivul turistic.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite