Peșteră Farcu din Roșia, unică în România, va fi deschisă pentru public din luna mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a suferit nenumărate distrugeri și vandalizări, în perioada de exploatare masivă a bauxitei, peștera Farcu din comuna bihoreană Roșia, va intra în curând în circuitul de turism speologic, atât național, cât și internațional.

Cu ajutorul primăriei din Roșia, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor, are în proiect reabilitarea peșterii Farcu, scop pentru care s-au strâns peste 270.000 de lei. 

„Dorim să exploatăm toate posibilitățile de a arăta lumii frumușețea naturală a acestei peșteri. Pentru turiștii care vor veni avem o coloană de apă, o rețea de apă proaspăt inaugurată, adică am creat infrastructura majoră pentru primirea celor interesați de turismul speologic", explică primarul comunei Florin Bonca. Conducerea comunei dorește și protejarea peșterii Farcu, mai ales, pentru că, din cauza apropierii de o galerie de bauxită, au fost furate din peșteră o mulțime de cristale, formațiuni geologice unice în țară.

Și dacă administrația comunei a investit pentru crearea condițiilor pentru turiști, CAPDD Bihor se va implica în curățarea peșterii și amenajarea acesteia pentru primirea „oaspeților".  „Fondurile alocate vor fi folosite pentru amenajarea accesului și a unei galerii de 200 de metri din interior, lucru care va face fără a interveni în biodiversitatea peșterii. Mai ales că trebuie să avem grijă de cristalele care se formează, pentru că ani la rândul au fost furate, iar pereții peșterii sunt plini de semnături", spune Viorel Lascu, președintele CAPDD Bihor.

Nevoie de fonduri

Totuși, amenajarea intrării în peșteră este doar unul dintre pașii de care este nevoie pentru transformarea acesteia într-o atracție turistică. „Conform calculelor noastre ar fi nevoie de 700.000 de euro pentru punerea în aplicare a tuturor planurilor. Am dori să facem posibiă o plimbare cu trenulețul, dar și urcarea cu liftul din peșteră pe o dolină, unde ar putea fi amenajată o zonă de belvedere", adăugă președintele Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor.

Cei implicați speră ca în luna mai să aibă loc deschiderea pentru public a peșterii. Accesul se va face doar pentru grupurile organizate de maxim 10 persoane, contra cost, prețul unui bilet fiind de aproximativ 15-20 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite