Oradea: Pe urma Perseidelor, în tabără la Vlădeasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Pe urma Perseidelor, în tabără la Vlădeasa
Oradea: Pe urma Perseidelor, în tabără la Vlădeasa

Astronomi din mai multe orașe petrec o săptămână la Vlădeasa, urmârind "stelele căzătoare", în spectacolul specific lunii august.

Astroclubul „Meridian Zero” Oradea organizează săptămâna aceasta o tabără de astronomie, în Munţii Vlădeasa. Cu prilejul Anului Internaţional al Astronomiei, astroclubul orădean ţine să marcheze observaţiile asupra curentul meteoric „Perseide”, prin această tabără internaţională, cu participarea omologilor maghiari din Uniunea Maghiară de Astronomie (MCSE). La tabăra care se încheie vineri participă astronomi din Salonta, Miercurea Ciuc, Cluj Napoca, Bucureşti şi Oradea.

Perioada optimă

Denumite după constelația din care par să se tragă, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi dintr-un an. Perseidele se văd cel mai bine intre sfârșitul lunii iulie și mijlocul lunii august. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care arde în atmosfera Pamântului, la frecarea cu aerul. Cea mai buna perioadă de urmărire este după miezul nopții până dimineața, de preferință, din afara orașului. Pasionații de astronomie spun că, dintr-o zonă propice se pot observa chiar și o sută de meteori pe oră.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite