ALARMĂ: Pericol de dispariţie pentru nuferii din stațiunea Băile 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Custozii rezervaţiei naturale au verificat temperatura apei din lac.
Custozii rezervaţiei naturale au verificat temperatura apei din lac.

Exploatarea necontrolată a apei termale de la Băile Felix şi 1 Mai a modificat temperatura din lacul cu nuferi, iar aceştia ar putea dispărea.

La doar câţiva kilometri de Oradea, în Băile 1 Mai, staţiune cunoscută şi sub denumirea de „localitatea unde cântă broaştele şi iarna", se află Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa. Aici poate fi admirat Nufărul termal sau Nymphaea Lotus Thermalis, despre care se presupune că a supravieţuit ultimei ere glaciare. „Nymphaea Lotus Thermalis este o specie subtropicală despre care se crede că a supravieţuit perioadei de glaciaţiune, datorită apelor calde ale pârâului Peţa", a explicat biologul Anna Marossy. În lacul respectiv, unde nivelul apei a scăzut acum foarte mult, mai trăiesc două specii rare: peştele „Roşioara lui Racoviţă" şi melcul Melanopsis Parreyssi. „Din păcate lacul este prea aglomerat. Nuferii au nevoie de spaţiu şi din cauză că nu au suficient nu reuşesc să ajungă la maturitate şi putrezesc. Din acest motiv se răstoarnă tot echilibrul ecologic al lacului", a mai spus biologul.

Rezervaţia este renumită şi pentru că iarna, datorită apei termale de aproximativ 30 grade Celsius din lac, broaştele nu hibernează. „Interesant la acest loc unic în lume este că broaştele nu hibernează şi, chiar şi la minus zece grade, se aud broaştele. Este foarte frumos să auzi cântecul broaştelor când afară este zăpadă", a mărturisit Anna Marossy.

Nufărul termal poate fi văzut şi în lacurile cu apă termală amenajate în staţiunea Băile Felix. „În Băile Felix au mai fost aduse alte două specii de nuferi, Nufărul alb şi Lotusul Indian, acesta din urmă fiind o specie adusă din Asia de S-E", a precizat biologul.

Monument al naturii din secolul trecut

Lacul cu nuferi termali a fost declarat monument al naturii încă din 1931. Acum însă, din cauză că izvorul sublacustru de apă termală a încetat să mai funcţioneze, iar apele s-au răcit, întreaga biodiversitate este pusă în pericol.

„Rezervaţia Naturală Pârâul Peţa" este în custodia Muzeului Ţării Crişurilor. În ultimele săptămâni, specialiştii muzeului au constatat că nivelul apei din lac a scăzut foarte mult, iar temperatura apei a ajuns la circa 11 grade Celsius, în condiţiile în care, în mod normal, temperatura medie este 30 - 32 de grade Celsius. Având în vedere că temperatura minimă la care poate supravieţui nufărul termal este de 18 grade Celsius, acesta ar putea să dispară.

Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este în pericol din cauza exploatării necontrolate a apei termale Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este în pericol din cauza exploatării necontrolate a apei termale Lacul cu nuferi din Băile 1 Mai este în pericol din cauza exploatării necontrolate a apei termale

Click pe poze pentru galeria foto!


Exploatare necontrolată


Custozii Rezervaţiei au avertizat autorităţi precum Agenţia de Protecţia Mediului, Apele Române şi Agenţia pentru Resurse Minerale şi, în plus, a fost angajată o firmă specializată în geofizică, care a confirmat că izvorul sublacustru de apă termală este blocat. Venczel Marton, şeful secţiei de ştiinţe naturale din cadrului Muzeului Ţării Crişurilor, crede că una dintre cauzele care au dus la această situaţie este exploatarea necontrolată a rezervorului geotermal, în contextul în care nu există o evidenţă a locuinţelor şi pensiunilor care folosesc apa termală. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, a declarat însă că problema nuferilor a fost parţial rezolvată. „Izvorul din avenă a reînceput să alimenteze lacul, iar temperatura apei este în creştere", a spus Aurel Chiriac.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite