Pensionarii şi studenţii din Oradea refuză să muncească pentru 35 de lei pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Oradea a fost nevoită să prelungească  termenul  de înscriere pentru cele 1.200 de posturi de recenzori disponibile pentru recensământul din luna octombrie, din cauza dezinteresului orădenilor. 

În data de 11 iulie, Primăria Oradea anunţa că angajează 1.200 de recenzori care să lucreze pentru recensământul ce va avea loc în toamnă.  Termenul inţial de acceptarea a cererilor de înscriere, 22 iulie, a fost prelungit până la data de 5 august deoarece au fost depuse doar 726 de dosare.

Condiţiile impuse de municipalitate celor care optează pentru acest post şi banii oferiţi pentru 10 ore de muncă pe teren nu i-au atras pe orădeni. Oamenii nu vor să muncească pentru numai 35 de lei pe zi şi spun că cerinţa de a cunoaşte limba maghiară nu ar trebui să fie una necesară

 Să fii prezentabil şi să ai telefon mobil

Nu oricine poate fi recenzor pentru recensământul din toamnă. Întâietate au funcţionarii publici, studenţii şi pensionarii. Aceştia din urmă, fie ei şi de vârsta a doua, trebuie să fie, printre altele, prezentabili. „Candidații trebuie să fie majori, să aibă măcar studii medii, să fie cetățeni români și să nu aibă cazier. Deasemenea, trebuie să aibă o prezență plăcută și îngrijită, să aibă scris citeț, să fie capabili să citească formulare redactate cu font mic, să poată face calcule corecte și să fie dispuși să muncească între orele 8.00 și 20.00, inclusiv în weekend, pe perioada recensământului ", spune Csilla Petri, consilier în cadrul Biroului de presă al Primăriei Oradea. Pe lângă acestea, este necesar ca orădenii să reziste la munca de teren, să cunoască limba maghiară şi să aibă telefon mobil. „Până acum s-au înscris 726 de persoane. Recenzorii vor lucra timp de 15 zile, pentru suma de 50 de lei impozabili pe zi, ceea ce înseamnă 35 de lei", zice Csilla.

Doar pentru informaţii

Cu toate că au avut la dispoziţie 10 zile în care să-şi depună dosarele pentru posturile de recenzori, orădenii nu s-au înghesuit în Sala Ghişeelor. Mulţi dintre ei au venit pentru a se interesa de actele necesare înscrierii ori pentru a afla ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a fi acceptaţi. Cert este că orădenii nu sunt puşi la curent cu acest ultim aspect. „Mulţi au venit să se intereseze despre ce este vorba. Prea multe informaţii despre ce oameni se caută nu s-au dat, astfel că oamenii nu ştiau ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a fi recenzori", spune o funcţionară de la un ghişeu unde s-au făcut înscrieri. Conform aceleiaşi surse, cei mai mulţi dintre cei înscrişi au fost ori pensionari, ori studenţi, la ghişee fiind depuse în jur de 80 de dosare pe zi.

Prea puţin!

Principalul motiv pentru care orădenii nu ar lucra ca şi recenzor este suma de 35 de lei cu care ar fi plătiţi, prea mică, spun ei. „Mi se pare puţin . Pentru şomeri şi pentru cei aflaţi într-o situaţie financiară proastă este o sumă acceptabilă. Eu însă nu m-aş duce să fac aşa ceva pentru 35 de lei, chiar dacă acum sunt studentă şi nu lucrez", spune Renata Andor, în vârstă de 19 ani. Cu toate că nu i s-ar părea o muncă solicitantă, tânăra susţine că unele cerinţe sunt irelevante. „Nu mi se pare important ca persoanele să fie prezentabile. Dacă nu arată într-un anumit fel, nu au voie să muncească? Nici condiţia de a cunoaşte limba maghiară nu mi se pare necesară", este de părere studenta. Slujba temporară de recenzor şi o leafă de 35 de lei pe zi nu e tentantă nici pentru cei cu venituri mici.  „Lucrez la o spălătorie auto şi iau 600 de lei pe lună. Nu mi-ar plăcea să fac aşa ceva, cu atât mai puţin pentru 35 de lei. E foarte puţin.", zice Reiti Francis, în vârstă de 27 de ani.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite