Oradea: Pe cont propriu şi în scaunul cu rotile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Pe cont propriu şi în scaunul cu rotile
Oradea: Pe cont propriu şi în scaunul cu rotile

Tinerii imobilizaţi în cărucior învaţă să fie independenţi cu ajutorul instructorilor şi specialiştilor în domeni. Zece tineri cu pareză petrec săptămâna în Băile 1 Mai, într-o tabără de recuperare activă, pentru a învăţa să fie independenţi.

Pe durata acestei săptămâni, tinerii vor fi încurajaţi să iasă în stradă, să socializeze, să nu se ruşineze de dizabilităţile lor. „Instructorii noştri, ei înşişi cu dizabilităţi, îi vor învăţa să manevreze căruciorul astfel încât să poată urca şi coborî borduri şi scări joase, dar şi să se transfere din scaunul rulant în pat, la toaletă sau la duş”, ne-a spus kinetoterapeutul Gabriela Frâncu.
Un loc important în cele şapte zile îl constituie lecţiile de prevenire a escarelor şi managementul vezical şi intestinal. „Escarele par nişte răni banale, dar se pot infecta şi duce chiar la moarte”, a precizat Gabriela Frâncu.
Tinerii vor învăţa cum să accepte acest handicap şi să se descurce emoţional. Programul va cuprinde zilnic gimnastică, tehnici de transfer, kinetoterapie, jocuri, iar seara discotecă. Crina Ţugui, unul dintre instructorii fundaţiei, îi va învăţa să danseze în cărucior.

Leacuri pentru psihic
Ioana are 30 de ani, iar în urma unui accident s-a ales cu parapareză. „Nu-mi place situaţia asta. Nu ştiu cui i-ar plăcea. Încerc să învăţ să mă descurc singură şi să fiu mai independentă pentru a nu fi o povară pentru familia mea”, spune tânăra.
Lucian are doar 18, iar în urma unui accident a ajuns şi el în scaunul rulant. Nu are de gând să vegeteze, ci vrea să devină cât mai puternic şi mai independent pentru a trăi viaţa frumos, pentru a realiza ceva. Abia a aşteptat să înceapă tabăra şi crede că o ajută foarte mult.

Plan de integrare socială a celor cu probleme
Tabăra este parte din planul de integrare socială şi creştere a gradului de independenţă a persoanelor cu dizabilităţi, derulat de Fundaţia Motivation România printr-un proiect finanţat de USAID. După această etapă, tinerii vor participa două sau trei săptămâni la un stagiu, fără însoţiţor, în care vor învăţa să se gospodărească şi vor fi încurajaţi să facă sport.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite