Patronii și inspectorii de muncă vor să reducă numărul proceselor legate de contestarea amenzilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanții Patronatului din Industrie, Servicii și Comerț (PISC) s-au întâlnit joi cu specialiștii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, pentru a căuta cele mai bune metode de combatere a muncii la negru, dar și de reducere a numărului de amenzi contestate de către angajatori. Numai anul acesta, în Bihor au fost înregistrate peste 430 de procese de acest gen.

În urma discuțiilor avute cu reprezentanții ITM, Ioan Popa Baciu, director PISC, a ajuns la concluzia că de ambele părți, adică atât agenții economici, cât și inspectorii ITM trebuie să facă tot ce le stă în putință pentru respectarea legii și impunerea acestui lucru,  fără niciun fel de abuz din partea celor care trebuie să facă verificări în acest sens. „În urma unor verificari sumare, am constatat că pe rolul instantelor au fost inregistrate in anul 2011, dupa ce a inceput campania de combatere a muncii fara forme legale,  un numar de 434 de procese avand ca obiect contestarea proceselor verbale de contraventie incheiate de inspectorii ITM", a spus Ioan Popa Baciu. „Acest fapt este ingrijorator. Cred ca nu este in avantajul niciunei parti sa facem apel la instantele de judecata si sa sufocam judecatorii cu astfel de cauze", a opinat omul de afaceri. „Faptul că există un număr atât de mare de contestatii din partea agentilor economici ne dă de gandit. Ori noi, patronii, suntem o tagmă de infractori, ori unii inspectorii nu isi fac treaba in timpul verificarilor și împart sancțiuni în stânga și în dreapta", a mai spus Ioan Popa Baciu.

Concluzii

În urma primei intâlniri, reprezentanții PISC și ITM Bihor au concluzionat că este necesară  realizarea unei campanii de informare  şi educare, menită  să scoată  în evidenţă consecinţele muncii nedeclarate.  In acest sens prin colaborare cu patronatul se poate concepe şi edita un ghid pentru angajaţi şi angajatori privind dezavantajele practicării muncii nedeclarate, care să fie distribuit gratuit în şcoli profesionale, licee, facultăţi.

Colaborarea continuă

Pentru a lămuri cum stau lucrurile, reprezentanții celor două părți, angajatori și inspectori de muncă, vor participa marți, 29 noiembrie, la o nouă dezbatere, pentru găsirea unor măsuri comune de combatere a muncii la negru. Se va discuta și despre prevederi legislative de actualitate, despre Codul Muncii, despre controlul preventiv şi sancţiunile aplicate agenţilor economici.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite