Oul împistrit de Paște îți prezice viitorul! Ritualuri în Vinerea Seacă, în Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Bihor, o credinţă veche spune că oul împistrit de Paşte ajută la aflarea norocului. Oul este păstrat 40 de zile şi dacă nu se strică atunci acel om va fi norocos. Adevărul de Seară vă prezintă câteva tradiţii de Paşte din judeţul Bihor şi împrejurimi.


Ouăle pentru împistrit au fost alese în Joia Mare, iar astăzi, femeile încep încondeierea lor, după o tradiție veche, păstrată cu sfințenie în localități din zona Beiușului. La încondeiere se foloseşte bijorca, un instrument specific bihorean. Ouăle sunt încondeiate cu ceară de albine și vopsite cu o soluție făcută din frunze de ceapă. "Oul este un simbol al mormântului Mântuitorului. El a spart mormântul să revină la viață, la fel cum puiul sparge oul", a explicat Crăciun Parasca, etnograf. "Oul poartă germenele vieții, este un simbol universal al originii, al începuturilor tuturor lucrurilor. De Paște, oul e împodobit, înfrumusețat și folosit la masa festivă de după Înviere. Masa începe cu ciocnitul ouălor, care amintește de jertfa violentă a Mântuitorului", a povestit Crăciun Parasca.

În unele localităţi bihorene, se spune că oul „împistrit" de Paşte ajută la aflarea norocului. Dacă este păstrat 40 de zile şi în acest timp nu se strică, posesorul acelui ou este un om norocos. Pe Valea Arieşului există obiceiul, de origine săsească, al „rostogolitului ouălor" care sunt lăsate să cadă spre o gaură din pământ și primul care reuşeşte să introducă oul a câştigat. În Vinerea Mare, denumită și Vinerea Seacă, se ține post negru, iar începând de astăzi, femeile poartă doliu până la Înviere.

Citește și

În Joia Mare, în Bihor începe să răsune toaca. Vezi ce trebuie să faci astăzi să-ți meargă bine!

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite