Părinţii orădeni, reticenţi la vaccinul anticancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Szasz Mercedes are 11 ani şi este elevă în clasa a V-a, la şcoala Andrei Mureşanu, din Oradea
Szasz Mercedes are 11 ani şi este elevă în clasa a V-a, la şcoala Andrei Mureşanu, din Oradea

Cei care au acceptat imunizarea împotriva virusului HPV au mizat pe prevenţie. Reprezentanţii autorităţilor spun că, faţă de campania din 2008, numărul fetiţelor vaccinate împotriva cancerului de col uterin s-a dublat.

Dacă majoritatea părinţilor priveşte cu scepticism campania, există destule voci care s-au pronunţat în favoarea administrării vaccinului care protejează fetiţele împotriva bolilor determinate de papilomavirusul uman.
„Dacă poţi să scuteşti copilul de a trece printr-o suferinţă, de ce să nu o faci? În acest caz, prevenţia poate fi o măsură. Eu am considerat că beneficiul prevenţiei este net superior”, ne-a spus Daciana Sabău, mama unei fetiţe de 13 ani care a fost deja vaccinată. Femeia recunoaşte că, în urmă cu trei ani, fiica ei a mai fost vaccinată împotriva acestei boli, despre care spune că provoacă o suferinţă cumplită.

Tratament pentru viaţă
„Am cumpărat vaccinul de la un reprezentant medical. O doză a costat, în urmă cu trei ani, 500 lei”, a spus Daciana Sabău. Autorităţile medicale din Bihor spun că cele aproape 2.600 de doze rămase vor putea fi administrate şi anul viitor, în cazul în care părinţii acceptă administrarea vaccinului. Mercedes Szas (11 ani) este, în schimb, una dintre fetiţele ai căror părinţi sunt reticenţi la vaccinarea împotriva HPV. Aproape trei mii de eleve de clasa a VI-a şi a VII-a din Bihor puteau fi vaccinate, anul acesta, împotriva cancerului de col uterin.
Ministerul Sănătăţii a trimis o primă tranşă de vaccin care trebuia administrată în perioada 2-4 decembrie. Cu toate acestea, autorităţile susţin că numărul celor care au fost de acord cu administrarea vaccinului anti HPV s-a dublat faţă de anul trecut. „În continuare sunt puţini cei care au acceptat administrarea vaccinului, dar se observă o creştere faţă de numărul înregistrat în urma campaniei din 2008”, ne-a spus Marius Pîrcioagă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor. Dacă până la începutul acestei luni s-au înregistrat 410 solicitări, până în acest moment s-au administrat doar 316 doze.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite