Oradea: Parcul fostului Muzeu, redat orădenilor (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca urmare a protocolului dintre primărie și Episcopia Romano-Catolică Oradea, parcul va fi reamenajat și reintrodus în circuitul public.

Consilierii locali au aprobat în ședința de astăzi aprobat în ședința de astăzi trecerea Parcului Baroc în administrarea Primăriei Oradea, pentru o perioadă de 15 ani.

Parcul Baroc, retrocedat în urmă cu doi ani Episcopiei Romano-Catolice, va fi redat în îngrijjirea orașului, printr-un proiect care urma să fie votat în cursul ședinței din această după-amiază a Consiliului Local (CL). “Nu cred că există posibilitatea ca acest proiect să nu fie aprobat de consilierii locali”, a opinat primarul Ilie Bolojan azi dimineață, făcând referire la faptul că, pentru a fi aprobat, este nevoie de votul a două treimi din CL.  Suprafața de 43.943 mp, reprezentând Parcul Baroc din Oradea, va putea fi folosită gratuit, pentru activități recreative, de către orădeni. Inițial, terenul urma să fie predat municipalității pe o perioadă de douăzeci de ani însă, în urma discuțiilor, s-a agreat asupra unui interval de cincisprezece ani, în care primăria se va ocupa de îngrijirea, reamenajarea și paza parcului. Există posibilitatea extinderii protocolului, după această perioadă.  Primarul a precizat că discuțiile cu episcopul romano-catolic de Oradea au fost începute după instalarea acestuia în funcție, la sfârșitul anului 2008. Municipalitatea va avea obligația de a se îngriji de conservarea atât a terenului, cât și a teatrului de vară amplasat pe suprafața care face obiectul protocolului. Terenul va rămâne în propritatea Episcopiei Romano-Catolice Oradea.

Gata la primăvară

În urma parteneriatului dintre episcopie și Primăria Oradea, parcul ar urma să fie preluat începând cu data de 1 iulie 2009. Potrivit informațiilor primite de la primarul Ilie Bolojan, lucrările de reamenajare vor începe în toamnă, astfel încât, din primăvara anului viitor, orădenii să își poată petrece timpul liber în condiții europene, în Parcul Baroc. Zona verde va fi cosmetizată în conformitate cu proiectul din anii ‘80, realizat de arhitectul Szabo Arnold. “Parcul își va recăpăta strălucirea de altădată”, a spus Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor.

În grija orădenilor

Excelenta Sa Böcskei László, noul episcop romano-catolic de Oradea , a agreat trecerea parcului Baroc în îngrijirea municipalității, considerând că este un spațiu reprezentativ pentru istoria și cultura orădenilor. “Gestul nostru este pentru binele cetățenilor. Contăm pe grija acestora, pe faptul că parcul va fi folosit fără a fi distrus, așa cum s-a întâmplat până acum”, a spus episcopul romano-catolic de Oradea. Acesta și-a exprimat speranța că parcul va deveni o atracție și din punct de vedere cultural, având în vedere importanța Palatului Baroc și a Catedralei Romano-Catolice (hramul Sf. Maria) din perimetrul acestuia.

Parc de patrimoniu

Alături de Bazilica Sf. Maria şi Şirul Canonicilor, Palatul Baroc formează cel mai important complex baroc din România. Palatul Baroc, fostul Muzeu al Țării Crișurilor, este monument istoric de categoria A, de interes național.

 
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite