Palatul de Justiție din Oradea va fi reabilitat, iar Curtea de Apel se mută la Poștă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul a fost ridicat dintr-o sală de judecată, de la Tribunalul Bihor
Avocatul a fost ridicat dintr-o sală de judecată, de la Tribunalul Bihor

Clădirea care adăpostește Tribunalul Bihor, Judecătoria Oradea și Curtea de Apel Oradea este monument istoric de interes local și se află într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare ar trebui să înceapă în luna aprilie, valoarea estimată a acestora fiind de aproximativ un milion de euro.

Curtea de Apel Oradea își va desfășura activitatea la sediul Poștei Române, de pe strada Roman Ciorogariu, pentru o perioadă de trei ani. Potrivit informațiilor prezentate vineri de către Dana Cigan, președinta Curţii de Apel Oradea, arhiva instanțelor, care se afla la subsolul clădirii, a fost deja mutată la Școala Alexandru Roman. „Fiindcă primele lucrări se vor realiza la subsolul și parterul Palatului de Justiție, Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea vor rămâne pe loc, aceasta din urmă urmând să funcţioneze la etajul doi al clădirii", a spus Dana Cigan.

 Proiect de peste 26 milioane de euro

Renovarea Palatului de Justiție din Oradea a fost aprobată de către Guvernul României în decembrie 2010, proiectul fiind finanţat din împrumutul acordat României de Banca Mondială. Lucrările care urmează a fi executate sunt: consolidare, reparaţii capitale, restaurare, extindere şi amenajare. Valoarea totală a obiectivului de investiţii, aprobată prin Hotărâre de Guvern, este de circa 26,5 milioane de Euro, însă această sumă vizează reabilitarea clădirilor în care își desfășoară activitatea douăzeci de instanțe de judecată din țară.

Istoric

Amplasat în fosta Piaţă Szechenyi,  Palatul Frimont a fost cumpărat în 22 ianuarie 1868 de comitatul Bihor contra sumei de 50.000 forinți, de la ultima descendentă a familiei contelui. Proiectul Palatului, realizat în stil eclectic,  aparţine inginerului Kiss Istvàn şi a fost executat  de către Guttman Jozsef şi Rendes Vilmos, fiind inaugurat la 13 august 1898, dată de la care va adăposti Tribunalul Comitatului, până în 1951. Din 1951 până în 1959, a fost sediul Regionalei Partidului Comunist „Crişana", iar între anii 1960-1989 a găzduit Comitetul Judeţean de Partid Bihor. Din 1990 până în anul 2000,  Palatul Frimont a fost sediul Prefecturii Județului Bihor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite