Pacienții români vor fi tratați de medici maghiari în Sânmartin (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clinica din Sânmartin
Clinica din Sânmartin

La câțiva kilometri de Oradea, pacienții români vor fi tratați la standarde europene. Din punct de vedere statistic, aproximativ 20% dintre pacienții care se tratează în clinicile din Ungaria sunt cetăți români.

Vezi AICI care sunt condițiile din clinică

Neîncrezători în sistemul medical din țară, mii de români trec anual granița în Ungaria pentru consultații la un medic specialist. "Lucrez la o clinică din Debrecen și vă spun cu mâna pe inimă că săptămânal consult patru pacienți din România", ne-a spus Varga Victoria, medic dermatolog.

Din declarațiile unor medici maghiari, aproximativ 20% dintre pacienții pe care îi consultă într-un an provin din România. "Niciodată nu am făcut diferența între pacienți. Fiecare, fie că este maghiar sau cetățean român beneficiază de același tratament. Cu pacienții din România ne înțelegem în limba engleză, dar există și dintre aceeia care vorbesc limba maghiară", a spus Davidhazy Eva, medic pediatru în cadrul clinicii. Ea spune că are foarte mulți pacienți români și de aceea a considerat oportun să vină în România.

Consultații maghiare la preț de România

Începând de astăzi, calvarul pacienților forțați să se trateze în Ungaria va lua sfârșit. "Eu am apelat la un medic ginecolog din Ungaria. Condițiile oferite acolo au fost mai bune, iar medicii au fost profesioniști", ne-a spus Ada Szabo, una dintre orădencele care au ales să nască în Ungaria. La câțiva kilometri de Oradea, în comuna Sânmartin, s-a deschis astăzi un centru medical în cadrul căruia lucrează medici din Ungaria. "Numărul mare de pacienți ne-a făcut să ne îndreptăm spre România. În plin sezon estival, numărul bolnavilor crește. Este mai ușor și pentru ei să fie consultați aici decât să mai facă drumuri până în Debrecen sau Hajduszoboszlo", a precizat Varga Viktoria, medic dermatolog.

Centrul medical din Sânmartin este dotat cu aparatură performantă și oferă consultații la specializările dermatologie, ginecologie și pediatrie. La Oradea sunt programate și intervenții medicale minore, însă examenele histopatologice se vor realize în continuare în Ungaria, unde există laboratoare specializate și personal adecvat. Tarifele pentru consultații sunt de 100 de lei la medicul pediatru și 150 de la dermatologie. În preț sunt incluse și examene medicale. La ginecolog tariful este de 160 de lei și include consult, ecografie intravaginală și testul Papanicolau. Pacienții care nu știu maghiară vor avea un translator, în persoana asistentei șefe.

"Majoritatea pacienților pe care i-am consultat sunt vorbitori de limbă maghiară. În centru însă vom avea o asistentă care va traduce bolnavilor români etapele consultului și diagnosticul pentru ca aceștia să înțeleagă tot procesul", a spus Davidhazy Eva, medic pediatru.


Clinia din Sânmartin

"Lucrez la o clinică din Debrecen și săptămânal consult patru pacienți din România",

Varga Viktoria, medic dermatolog

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite