PROFIT PE TIMP DE CRIZĂ Doi fraţi orădeni fac bani grei, din apă îngheţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu 11 ani, Florin şi Gabriel Pleşca au pus bazele celei mai importante fabrici de gheață din țară.  Ideea afacerii le-a venit în 2000, în timp ce stăteau la o terasă, când au cerut gheaţă, iar barmanul le-a spus că nu are de unde să le-o ofere. Dacă primii ani au fost foarte dificili, din 2007 încoace, fraţii orădeni s-au bucurat de creştere economică în fiecare an.

Prima companie din România care produce şi distribuie gheaţă alimentară este din Oradea şi reprezintă o poveste de succes, într-o perioadă în care tot mai multe firme intră în colaps. Înfiinţată în 2000, firma fraţilor Pleşca a adus practic în ţară afacerea producţiei de gheaţă, profitând de lipsa acestui produs, pe piaţa românească. Primii ani au fost plini de dificultăţi, însă firma a crescut încet şi sigur şi a ajuns să distribuie gheață în toată țara. „Anul acesta avem o cifră de afaceri de 650.000 de euro. Despre cifra de afaceri din primul an nici nu vreau să-mi amintesc", spune Florin Pleşca. Acesta recunoaşte că afacerea şi-a dat drumul cu adevărat abia în 2007. „Am avut creştere economică în fiecare an. Secretul succesului nostru, în contextul crizei, este puterea mare de absorbţie din piaţă, noi reprezentând un business de nişă", explică Florin Pleşca.

La terasă

 Ideea punerii pe picioare a unei astfel de afaceri le-a venit celor doi fraţi într-un mod cum se poate mai natural. „Fratele meu şi prietena lui s-au dus într-o zi pe o terasă, la un suc şi o pizza. Pe bar era o frapieră şi fratele meu a cerut cuburi de gheaţă, dar barmanul a spus că nu are aşa ceva. Frapiera era doar de design", povesteşte Florin Pleşca, în vârstă de 38 de ani. Deși nu știau mare lucru despre ce presupune producția de gheață, cei doi au pornit afacerea. Au reușit să contacteze proprietarii unei fabrici din Ungaria, care le-au dezvăluit „secretele" acestui business, în contextul în care, la acea vreme, potrivit lui Florin Pleșca, în Europa funcționau numai două fabrici de gheață, una în Spania, cu o tradiție de zeci de ani, și una în Ungaria.

 Perseverenţă

 Cum în România persoanele nu au „cultura gheţii", cei doi  fraţi au avut de întâmpinat mai multe momente grele în afacere, peste care au trecut însă, găsind mereu soluţii. „Fără fratele meu nu am fi reușit. El a fost capul întregii afaceri. Cu hotărârea și tăria lui de caracter am reușit să ducem afacerea mai departe", recunoaște Florin Pleșca.

Cea mai importantă din țară

Fabrica celor doi frați orădeni are cea mai mare capacitate de producție din țară și cea mai mare arie de distribuție. Cei doi au cumpărat un utilaj de făcut gheață performant, din Statele Unite ale Americii, și produc 20 de tone de cuburi de gheață alimentară, zilnic. Înţelegând importanţa tehnologiilor moderne în dezvoltarea oricărei afaceri, fraţii Pleşca au automatizat întregul proces, de la producţie la comercializare. În 2008 au reuşit să deschidă o filială importantă la București, de unde se distribuie gheața pentru zona din jurul capitalei. Ulterior au mai deschis o filială, la Constanţa.

Gheaţă pentru cluburile de fiţe

Gheața produsă la Oradea este împachetată în pungi de 2 și 2,5 kilograme și ajunge în rețelele de benzinării Petrom, Rompetrol, Mol, în cluburile The Office sau Bamboo din Bucureşti şi la hotelurile Crown Plaza, Intercontinental, Marriot, Rin Grand Hotel și Raddison. Pe lângă cuburile de gheață alimentară, firma produce și blocuri mari de gheață, care sunt transformate în scuplturi, de către un artist. Unul dintre cei mai cunoscuţi clienţi ai „fabricii de gheaţă" de la Oradea a fost National Geographic, pentru care a fost realizat un cub cu latura de 1 metru, în mijloc căruia a fost amplasat un lingou de aur.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite